Pre(kleuter)schoolvisit en de rest van de week! - Reisverslag uit Växjö, Zweden van Joost Rutgers - WaarBenJij.nu Pre(kleuter)schoolvisit en de rest van de week! - Reisverslag uit Växjö, Zweden van Joost Rutgers - WaarBenJij.nu

Pre(kleuter)schoolvisit en de rest van de week!

Blijf op de hoogte en volg Joost

17 Februari 2007 | Zweden, Växjö

Maandag 12-2-‘07

Vandaag hadden we een pre-schoolvisit. Dat is vergelijkbaar met de kleuterschool. We moesten daar rond 9.50 uur zijn, maar omdat we de busroosters nog steeds niet goed snappen en niet te laat wilden komen waren we er al om 9.15 uur:S. Even rondgelopen op het terrein, waar naast het gebouw van de preschool ook de basisschool stond en een kerkje. Er is heel veel ruimte om te spelen voor de kinderen. Ook ontdekte we een klok die alle 24 uren in een rondje weergeeft. Daarnaast waren er vier kleuren die de schooltijden en de tijden buiten school aangeven.
Een aantal anderen was ook eerder en we mochten eerder naar binnen. Toen we binnen kwamen zagen we dat alle kinderen hun eigen “kastje” had. Daar konden ze hun schoenen zetten (want die moeten uit binnen, dat moesten wij ook;)). Daar hing ook hun jas en lagen wat schone kleren (want ja, kinderen zitten nu graag op de grond en aangezien er sneeuw ligt buiten…;)). Daar moesten we even wachten, totdat we werden opgehaald door een man, die zei dat we mochten rondlopen door het gebouw. Overal speelde kinderen. Er waren verschillende hoeken, of eigenlijk waren het meer kamertjes. Zo was er een leeshoek, een knutsel/verfhoek, een bouwhoek, twee slaaphoeken (voor het middagdutje), een poppenhoek, waren er een aantal ruimtes om je met de eigen groep terug te trekken en was er een open ruimte, waar de kinderen konden zitten en wat autootjes spelen of een puzzel o.i.d. doen.
Iets voor 10.00 uur werden we naar een groots muzieklokaal gebracht. Daar mochten wij op matrassen gaan zitten en legde de man uit wat ze gingen doen en legde hij wat uit over de preschool. Er zitten hier 25 kinderen van 3-5 jaar, vandaag zijn er vier leerkrachten, hij en 3 vrouwen. In totaal zijn er 3 mannen en 11 vrouwen (overigens heel uitzonderlijk, 3 mannen op één preschool). Hij vertelde dat ze elk jaar met een thema werken, dit jaar is dat de boerderij. Dat zie je op veel plaatsen in het gebouw terug. Ze maken gedurende het jaar samen met de kinderen een musical, die ze eind maart/april uitvoeren. De kinderen helpen zelf mee met het bedenken. Ze “schrijven” wensen op en a.d.h.v. van zoveel mogelijk wensen wordt de musical in elkaar gezet. Dat gebeurt vooral via muzieklessen. Zo moesten de kinderen vandaag improviserend dansen als kippen en hanen op muziekjes die bij deze dieren passen. Dat wordt weer meegenomen in de musical. Dat duurde ongeveer 20 min. Tot slot maakten we met de hele groep en de studenten een lange rij en liepen we op de muziek een rondje door het gebouw. Vervolgens was er voor ons ruimte voor vragen en kwamen we nog het volgende te weten:

- er zitten hier ook kleinere kindere: 1-3 jaar, in totaal 32. Ze werken in kleinere groepen en doen af en toe dingen met de kleuters
- preschools hebben een eigen profiel. Deze preschool heeft muziek, je kunt ook montessori of outdoor/nature hebben en er zijn er nog meer. Deze profielen zie je ook op de basisscholen en er zijn ouders die vanwege de profielen de school speciaal uitkiezen. Op deze school zitten vooral kinderen uit de wijk, maar ook kinderen uit de rest van de stad
- ook hier is daycare, van 6.30-17.30 uur. De school zelf start om 8.00 uur
- de kinderen hebben 4x per week muziek. In de musical worden ook andere kunstvakken geïntegreerd. De kinderen maken zelf het decor en de kleding
- ze gaan elke week ten minste één keer op stap. Er zijn 3 groepen: de 3-, 4- en 5-jarigen. Ze hebben een zelf gekozen naam. Voor een uitstapje kunnen de kinderen uit een aantal dingen kiezen. Er wordt democratisch besloten waar ze heen gaan. Zo zijn ze van de week naar een manege geweest om de paarden te bekijken, te voelen etc.
- de oudste kinderen hebben gym
- de meeste kinderen zitten hier 5 dagen, sommige minder
- de kinderen kunnen hier ontbijten en krijgen een lunch in de schooldinnerroom. Om half 4 eten ze fruit
- als de kinderen 6 jaar zijn is er een tussenjaar, grade 0. Ze krijgen dan een soort van introductie op de basisschool.

Na deze info hebben we nog wat rondgelopen. Zo zagen we een koe gemaakt van melkpakken met de naam Berta;), zagen we veel constructiemateriaal en zagen we aantal computers. Rond 13.00 uur zijn we teruggegaan naar huis, via het doen van de boodschappen. Daarna even uitrusten, want ’s avonds hadden we onze eerste, echt Zweedse les. Deze lessen duren dus twee en een half uur. Hoewel de eerste les best boeiend was, is het toch iets te lang, maar goed. We hebben les van Roland. Hij begon te vragen wat we allemaal al wisten. De één weet dingen die de ander nog niet weet, dus zo leerden we toch nog wat nieuws. Voor de rest nog niet veel nieuwe dingen geleerd. Morgen weer gewoon les, na een weekje schoolvisits en Stockholm even de knop weer omzetten!

Tisdag 13-2-‘07

Vandaag niet veel bijzonders gedaan. ’s Ochtends het één en ander bijgewerkt, ’s middags naar school, waar we het hebben gehad over succesfactoren en over welke manier je informatie over kunt brengen. We hebben daartoe ook verschillende opdrachten gedaan, zoals met de ruggen tegen elkaar gaan zitten. De één heeft een legobouwsel en moet aan de ander uitleggen hoe hij of zij dat bouwsel moet maken. Erg lastig, ook als je niet alle Engelse woorden paraat hebt. Ook hebben we het nog gehad over human diversity.

Onsdag 14-2-‘07

Ook vandaag weer naar school. We hadden een gastspreekster uit Spanje, de International Coördinator uit Madrid. Zij heeft zo’n anderhalf uur gepraat over wat laat je achter en wat leer je en hoe ga je er mee om. Erg interessant, maar duurde net iets te lang. Daarna nog Zweeds gehad. ’s Avonds met Suus naar Sivans geweest. Aangezien we daar niemand troffen die we kenden, hebben we wat oude koeien uit de sloot gehaald. Ook leuk!;).

Torsdag 15-2-’07

Vandaag vrij, dus zoveel mogelijk mijn dagboek bijgewerkt en wat proberen te studeren. Dat eerste is aardig gelukt, dat tweede iets minder. ’s Avonds is Crystel langs gekomen en hebben we Twister gekeken. Daarna ook nog wat foto’s van mij en ze was behoorlijk ‘amazed’ van je tuin mam, dus dat zijn mooie complimenten!;). Dat was gezellig. Eigenlijk zou ik ook iets met Andreas gaan doen, maar die had het te druk, dus helaas.

Fredag 16-2-‘07

Vandaag gehad over o.a. hoe het in zit met de verschillen in bepaalde regels en wetten wat betreft kinderen. Dat vond ik niet echt interessant, temeer ook omdat we op de PABO het daar ook al eens over hebben gehad. Ik heb er ook niet veel van meegekregen. Daarna voor de 5e keer deze week Zweeds, dat was echt een beetje te veel van het goede. ’s Avonds niet zo veel gedaan, geprobeerd wat te studeren een DVD’tje gekeken. O, en niet te vergeten weer geprobeerd prei te maken. Dat was best goed gelukt, al zeg ik het zelf;).

• 20 Februari 2007 - 14:47

Ellis :

hoi joost daar ben ik weer ik zit nu toch even alles bij te werken weer een drukke week achter de rug en wat een aparte naam voor een school grappig en ook slim om zo door de week te bladeren je bent zo een eind weg leuk nou groetjes maar weer doeiiiii.

• 21 Februari 2007 - 20:49

Jeannie:

Hoi Joost,
    Door de drukte voor de carnavalsviering op school, kom ik nu pas aan lezen toe. Leuk om te lezen over die kleuterklas. Fijn dat ik mee mag genieten van je uitstapjes. Stockholm lijkt me een geweldige stad. Onze Ruud is momenteel voor de zaak in Ronneby. Niet heel ver van jou vandaan.
    Jos en ik passen deze week op zijn zoontje. Jasper. Een gezellig jochie van 15 maanden.
    Joost, nog heel veel plezier.

Groeten, Jeannie

• 22 Februari 2007 - 12:30

Jasper:

Hey buurman,

Hoe is het in het frisse Zweden? Heb jij ook al 4 weken niets anders dan sneeuw gezien en teveel graden onder nul aangevoeld? Ik plan over een aantal weken een tripje naar Stockholm. Zo te zien heb je het er wel naar je zin. Gave foto's en leuke verhalen. Geniet ervan en tot mei (of wellicht in Stockholm).

Mazzels,

Jasper :D