Sea Battle!!
Blijf op de hoogte en volg Joost
22 April 2007 | Zweden, Växjö
Om te beginnen is het geen sneeuw op een foto, maar een fout van de camere ;)
Vandaag dus de Sea Battle. Na een douche en een ontbijt naar de bus die bij Pressbyrån vertrok om 8.00 uur. Crystal was precies op tijd, zoal ze al voorspelde (sterker, ze was de wekker vergeten te zetten en werd wakker door lawaai op de gang ;)). Uiteindelijk waren we onderweg en via Vallgatan en wat leren voor Zweeds ;) hadden we om 11.00 uur onze eerst koffiestop. Een paar mooie foto’s genomen en vervolgens om 12.00 de lunchstop te hebben :S bij McDonalds. Daar een brief gepost en mijn brood opgegeten. Eenmaal weer onderweg hadden ze een saaie film opgezet (Vanity Fair) en ben ik in slaap gevallen. Tegen het einde van de film werd ik wakker en heb ik wat gelezen en gekletst met Crystal (over breien en Bush ;). Rond 14.00 uur waren we in Stockholm. Omdat we pas om 16.30 uur op de boot konden, zijn we, na het krijgen van onze boardingkaart, maar een biertje gaan drinken op een terrasje. Het was echt bloedheed, ik denk zeker 25 graden. Daar hebben we een tijdje gezeten en op het eind zijn we Michaella, Marin, Thomas en Stefan gezelschap gaan houden. Ondertussen zagen we ook andere uni’s arriveren en besloten we rond 16.30 uur naar binnen te lopen om ons te laten inschepen ;). Inclussief paspoortcontrole duurde dat zo’n half uur en toen we onze hutten bezichtigd hadden en de bedden opgemaakt, zijn we een rondje over de boot gaan lopen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te eten, verschillende kroegjes, een disco, een zondek en een sauna. De bovenste verdieping is een luxeverdieping. We hebben even een tijdje op het zondek gestaan en van de zon genoten. Om 18.00 uur vertrok de boot en moesten wij bij de Tangobar zijn omdat daar de regels uitgelegd werden. Na het voorstellen van de uni’s werd ons verteld dat er niet gedronken mag worden op de gangen, alleen in de kroegjes en de hutten en konden we ons inschrijven voor een guided tour in Tallinn. Daarna zijn we de tax-free shop ingelopen en heb ik alvast wat kaas gekocht voor vanavond. Verder hebben we daar wat rondgelopen en zagen we vooral veel drank ;). Daarna besloten we wat te eten. Het buffet was de duur en van iemand anders hoorde we dat je ergens hamburgers voor 30 SEK kon halen, dus heb ik dat maar gedaan (Crystal had nog wat stokbrood). De hamburger was echter niet te vreten. Nadat ik Crystal al had verteld dat de ontbijtjes hier in Zweden bij de Mc wel goed zijn, moest ik helaas zeggen dat de hamburgers daar zelfs verrukkelijk zijn. Het broodje van vandaag leek wel karton :(. Nadat we gegeten hadden en ik nog een half uur in de rij heb gestaan voor een appelflap, besloten we maar wat drank te kopen voor vanavond. Voor ieder een blikje Gin, een Este likeur (smaakte naar drop), een zoete likeur, cola en een paar pakjes sinaasappelsap. Ook hebben we wat pinda’s gekocht. Daarna zijn we naar buiten gegaan waar het op zich nog goed te doen was en waar we wat gedronken hebben en naar de zonsondergang gekeken hebben. Rond 21.00 uur werd het wat koud en zijn we naar binnen gegaan. Daar er niet op de gang gedronken mag worden, zat iedereen in zijn hut, dus wat het wat uitgestorven op de boot. We hebben even wat op onze kamer gedronken en daarna zijn we wat gaan rondlopen op de boot om te kijken of we wat mensen konden vinden. Uiteindelijk vonden we o.a. Denise en Claudia. We hebben een beetje gekeken waar het leuk was, maar de disco was nog dicht, net zoals de twee andere kroegjes. Het casino was niet echt interessant: de live-band was slecht en de gemiddelde leeftijd was boven de 55. Uiteindelijk vonden we bij de Iers-achtige pub uit dat er karaoke was. Crystal was zoals gewoonlijk niet te vermurwen, maar Denise en ik hebben Summer of ’69 gezongen (de volgende dag dacht ik echt, heb ik dat echt gedaan? ;)). Voordeel was dat je jezelf niet kon horen, dus ik heb ook niet gehoord hoe vals ik zong. Bovendien sloten nog een aantal Växjöstudenten aan bij ons, zodat we met zo’n 6 studenten stonden te blèren. Overigens heeft Crystal het gemist, omdat ze drank aan het halen was... Hierna zijn we maar weer een rondje gaan lopen en vonden we uit dat de discotheek open was. Hier was behalve een dansvloertje ook veel zitruimte en daar hebben we plaats genomen. Onze fles met drank maar een beetje verstopt, want we wisten niet of wel of niet mochten drinken hier. Daar hebben we een beetje gezeten en gedanst. Ook zat er een Ests meisje naast ons. Zij kende de bemanning goed, dus ze had een voordeel bij het drinken... Ook heeft Crystal nog een dronken jongen weggejaagd bij haar... Rond 2.00 uur besloten wij te gaan slapen, want had was een beetje saai aan het worden en dan waren we morgen toch een beetje fit in Tallinn. Echt goed slapen lukte echter niet, aangezien een aantal luidruchtige Spanjaarden naast mij sliepen. En ik werd ook nog een keer wakker doen mijn hutgenoten hun bed op zochten.
Zondag 15–4-‘07
Estse tijd, rond 10.00 uur, arriveerde wij in Tallinn. Ik had de wekker om 9.15 uur, zodat ik tijd genoeg had om wakker te worden, aan te kleden en niemand voor de voeten te lopen. Crystal en ik hadden afgesproken bij een cola-automaat ergens tussen onze kamers, maar zij was per ongeluk bij een andere gaan wachten. Omdat ze weet dat ik nooit te laat ben (dat zei ze zelf ;)) was ze gaan zoeken en vond ze mij. Eenmaal uit de boot op de parkeerplaats was het lastig onze weg te vinden, maar via wat vragen kwamen we steeds meer in de richting van het oude deel van de stad. Via een glazen flat met balkons achter glas zijn we in de het oude centrum eerst op zoek gegaan naar ons ontbijt. Crystal had een goedkoop restaurant gevonden, maar dat was nog dicht. Daarna vonden we nog iets knus, maar niet echt een ontbijt en toen we vroegen aan een man die daar werkt of hij een goedkope plaats weet voor een ontbijt, zei hij hier ;), maar daar waren wij het niet mee eens. Gelukkig wist hij nog een ander restaurant. Daar hebben we een omelet (met kip en olijven) gegeten (en precies op tijd, want ik viel bijna flauw ;)). Daar zaten ook een paar dronken jongeren... Ondertussen hadden we al een aantal leuke straatjes en kroegjes gezien, en ook een kerk. Na het ontbijt zijn we weer wat rond gaan lopen en hebben we op verschillende plekken gevraagd waar het Children’s museum was. We begonnen in een sexshop, maar die vrouw wist het niet. Het leek ons een goed idee om na de sexshop een bezoek te brengen aan de Holy Spirit Church ;) en daarna maar een biertje te gaan drinken ;). Dat laatste hebben we overigens niet gelijk gedaan ;). Ondertussen wisten we al waar het Children’s Museum konden vinden (gevraagd bij een ander museum ;) en zijn we via verschillende straatjes richting het Children’s Museum gelopen. De stad vonden wij verder niet echt bijzonder, erg vervallen. De stadsmuur was echter wel erg bijzonder om te zien, mooi en met veel mooie torens. Via wat maken van foto’s zijn we het oude gedeelte uitgelopen richting het Children’s Museum. Crystal maakte nog wat foto’s in een park met veel vervallen en oude dingen. Daarna zijn we het (tram)spoor overgestoken en kwamen we via een vervallen straat bij het Children’s Museum, wat een nogal klein gebouw bleek te zijn. Omdat we niet geloofden dat dat het museum was, liepen we wat door. Maar daar vonden we niks, alleen een pub (Hayden (hel)) waar we eerst ons eerste biertje van de dag gedronken hebben. Daarna zijn we naar het museum gelopen. Daar waren we na 20 min. (toegang 10 SEK) al kaar, omdat het maar twee verdiepinkjes waren en niet echt bijzonder, of het moesten de poppenhuizen en de oude trein zijn geweest. Daarna weer teruggelopen naar het oude centrum, waar we wat foto’s genomen hebben en richting het restaurant van Crystal gelopen zijn, waar we geluncht hebben. Ik heb daar een pannenkoek met ham en kaassaus gegeten en Crystal één met cottage cheese and billberry. Vreemd is het daar, daar kwamen we ook al achter bij het ontbijt, dat je aan de bar moet bestellen. Hierdoor bestelde wij midden tijdens de bestelling van een groep, dus sommige mensen van de groep kregen hun pannenkoek, toen wij (wij waren ook al bang dat we niet tegelijk zouden krijgen) en toen pas de rest van die groep :S. Na een boodschap op een toilet dat niet op slot kon zijn we verder gelopen. We zijn naar het pleintje gelopen (via wat foto’s) waar o.a. dat knusse kroegje van vanochtend was. Daar hebben we een kop thee gedronken: ik had een heerlijke marroccan mind and Crytal een minder lekkere Chai (met kruidnagel). Daarna zijn we weer richting haven gelopen. Alle Zweden schepten op dat de alcohol veel goedkoper is in Tallinn, maar in elk geval niet goedkoper dan op de boot. Dat ondervonden we toen we in een aantal alcoholwinkels waren geweest. Vervolgens zijn we doorgelopen en een supermarkt in gedoken, waar we ons ontbijt en lunch voor morgen gekocht hebben en wat drank voor vanavond. Daarna zijn we verder gelopen naar de haven, waar we ontdekten dat de Esten zowel ´s morgens als ´s avonds eieren eten, want op beide momenten kwam er een gigantische eierlucht bij een restaurant vandaag ;). Eenmaal weer ingecheckt zijn we beide naar onze eigen kamer gegaan en hebben we wat gelegen. Crystal wilde wat langer blijven liggen, dus ben ik wat rond gaan lopen. Heb wat foto’s genomen op het zeer koude en winderige dek, maar kon verder niemand vinden. Heb maar weer even op bed gelegen totdat Crystal mij kwam halen. We hebben wat gedronken daar en Arno kwam zichzelf opmaken en daarna besloten we maar weer rond te gaan lopen. Eerst even nog wat drank gekocht en al heel snel vonden we Denise, Gregory, Thomas en Claudia. We besloten wat te gaan eten. Toch maar niet die hamburger dit keer, een stuk pizza dan maar. Die smaakte een stuk beter. We zijn aan een tafeltje gaan zitten waarvan we dachten dat we daar gewoon konden drinken (ook omdat die pub niet open was), maar dat viel vies tegen. Als we niet gelijk weggingen waren we onze drank kwijt :S. Dus maar weer naar mijn kamer (zonder dessert :@), waar we ons bier opgedronken hadden. Daarna op zoek naar mijn dessert (een heerlijke stuk taart) en dat opgegeten. Toen we daar zaten kwamen een op z'n minst aangeschoten man en vrouw aanlopen en die bestelde koffie, likeur en taart. Toen ze de prijs zagen besloten ze dat het te duur was en liepen ze zomaar weg. Cyrstal en ik waar shocked!!... Tja... Daarna zijn we nog wat gaan kopen in de shop en hebben we kort wat gedronken op onze kamer, om vervolgens weer te gaan zoeken en op een gang vonden een party. Daar zijn we maar even bij gaan zitten, totdat iemand van de ESN kwam en zei dat de bewakers een beetje genoeg van ons kregen, dus dat we weer ergens anders heen moesten :S. Dus weer rondlopen en even gekeken naar de karaoke, die vandaag een stuk beter bezocht werd. Ondertussen wisten we al dat er een Lord of the Dance uitvoering zou zijn in het casino, dus tegen de tijd dat dat begon zijn daar naar toe gegaan. De voorstelling was erg leuk en er werden ook twee nummers van The Corrs gezongen, wat ook erg mooi was. Daarna weer even rondgelopen en op een gegeven moment was de disco weer open. Daar zijn we gaan zitten, maar niet echt voor lang. Nadat er wat foto’s gemaakt werden van onderbroeken en blote billen besloten we dat het wat saai was (de DJ was een stuk slechter) en dat we toch ook wel moe waren, dus zijn we weer rond 2.00 uur naar bed gegaan. Het inslapen ging goed dit keer, maar ’s nachts werd ik wakker. De boot schudde en er was een hoop herrie, ik vond het maar niks.
Maandag 16-4-’07
Uiteindelijk wel weer in slaap gevallen en rond 9.30 uur opgestaan en alles ingepakt, want rond 10.00 uur Zweedse tijd waren we er alweer. Er stond al een dikke rij, dus ik heb zo’n 30 min. op de boot en kade moeten wacht voordat mijn paspoort gecontroleerd was. Daarna moest die man heel veel en heel lang kijken, maar uiteindelijk mocht ik gelukkig doorlopen.... Crystal was tot haar eigen verbazing als eerste van de boot af en had zo perfecte plaatsen voor ons kunnen regelen, namelijk die met de meeste beenruimte :D. Na een ontbijtje (brood met kaas en tomaat, koekjes en cola) op de rand van de stoep voor de bus in de héérlijke zon (20 graden?) zijn we weer vertrokken richting Växjö. Via Stockholm nog een even bezichtigen vanuit de bus hadden we rond 12.00 uur onze lunchpauze. Daar hebben we lekker op het gras nog wat brood en koekjes gegeten. Het was hier iets frisser dan in Stockholm. Zo’n 45 min. later zijn we verder gereden en hebben we gekeken naar Pirates of the Carribean. Ik was zo moe dat ik tijdens het einde van de film een paar keer ben weggedommeld. Vervolgens hadden we rond 16.00 uur nog een stop bij een McDonalds, omdat een paar mensen dat zo graag wilden :S. Daar heb ik een kopje koffie gekocht. Vervolgens zijn we na zo’n 20 min. verder gereden en waren we rond 17.45 uur thuis (met overigens nog een keer een deel van Vanity Fair :S). Eenmaal thuis ben ik eerst naar Crystal gegaan om mijn mail te checken enzo en daarna naar huis om wat lasagne te eten en een heerlijk stuk chocoladetaart gemaakt door te Suus te eten met een kop koffie samen met Suus en Denise. Daarna heb ik Suus verteld, a.d.h.v. foto’s wat ik had gedaan en rond 22.00 uur kwam ook Crystal nog even een stukje taart eten. Daarna was ik moet en ben ik rond 23.00 uur naar bed gegaan.
24 April 2007 - 08:07
Koen:
Kampioenen, ole ole!! ;-) -
28 April 2007 - 17:15
Jasper En Bauke:
Hey Joost,
Dus jij hebt ook de pracht en praal van Tallinn gezien? In het oude en het nieuwe stadsdeel geweest? Wij zijn er al een aantal keer geweest voor een alcohol run. Best grappig. Zal eind Mei naar Stockholm gaan, zullen we die Zweedse stad eens onveilig maken.
Geniet er nog van.... dat doen wij ook :D
Jasper en Bauke