Moose, glas, feest, studeren en Göteborg
Blijf op de hoogte en volg Joost
28 April 2007 | Zweden, Växjö
Door hard werken en reizen wat minder tijd om mijn dagboek bij te werken, vandaar een overzicht van de afgelopen twee weken in een, voor mijn doen, notendop. Meer volgt misschien later of vraag er naar, want over sommige dingen valt zeker nog meer te vertellen!! Foto’s zullen waarschijnlijk later ook nog volgen.
Om te beginnen moet ik Koen V, nadat hij daar uitdrukkelijk om gevraagd had ;), toch maar van harte feliciteren van het kampioenschap van Beuningse Boys. Liever had ik natuurlijk gezien dat OvB kampioen geworden was, maar wie weet volgen we jullie via de nacompetitie naar de 2e klasse.
De dag na de Sea Batlle had ik, na nog veel leren, dus mijn examen Zweeds. Voor mijn gevoel had ik het denk ik net voldoende gemaakt. Uiteindelijk bleek dat ik de op één na hoogste score had!!! Daar was ik dus echt superblij mee en daarmee heb ik ook gelijk mijn eerste 5 studiepunten binnen!! :D Dit was overigens ook de dag dat mijn computer hier definitief niet gemaakt wordt en ik heb hem in de kast gezet. Tot op de dag van vandaag is hij er niet uitgekomen ;). Ik zit dus veel op de uni om te internetten en werkstukken te maken en af en toe ook bij Crystal (om te skypen) wat heel erg fijn is.
Na een aantal dagen studeren en feest voorbereiden hadden we vorige week vrijdag de trip naar het Moosepark en een glasfabriek. In het Moosepark (mooses zijn elanden) zagen we aantal tamme elanden en gelukkig ook nog een aantal wilden (achter het hek). Ook waren er nog wat andere dieren en heb ik daar wat Moosevlees geproeft. De worsten waren lekker, de hamburgers minder ;). Daarna zijn we naar een glasfabriek geweest. Na wat gekeken te hebben in het museum zijn we in de fabriek gaan kijken. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe glazen gemaakt worden. Dat gaat via een aantal stadia. En het blazen is eigenlijk meer puffen, dus niet zo vermoeiend. Per uur maakt één persoon 20 glazen! Dat is meer dan ik had gedacht. Ook heb ik daar nog een mooi glas gekocht. Wat minder leuk was, dat ik die dag mijn studentenkaart kwijt was (na mijn laptop toch het belangrijkst, anders kom ik ’s avonds en in het weekend de uni niet binnen). Maar gelukkig lag hij een dag later bij de bieb.
Diezelfde dag begonnen met het voorbereiden van het feest. Daarna zijn Crystal, Maria en ik naar de boerderij van Rosa geweest. Dat was erg leuk! Eerst hadden we haar verjaardag, en dat van een Duits meisje dat ook mee was, op tradiotionele Zweedse wijze gevierd. Aan tafel met een kop koffie, typisch Zweedse versiering, veel koek en een taart met een kaarsje. Daarna zijn we eerst melk gaan halen, want dat was op. Het is 5 min. rijden met de auto naar het dichtsbijzonde winkeltje. Op zich niet erg, want de natuur is prachtig!! Daarna zijn we bij de koeien in de stal gaan kijken, want Suus naderhand deed flauwvallen gezien de geur op mijn kleren ;). Daarna nog even in een zeer autenthiek huisje gekeken wat wordt verheurd door Rosa. Helaas is het van 10-17 augustus al verhuurd (Kevin en Anne ;). Na veel interessante gesprekken weer naar huis om de laatste voorbereidingen voor het feest te treffen. Rond 20.30 uur stromen de eerst mensen binnen. Meer de helft van de mensen die we uitgenodigd hadden zijn gekomen en omdat we met z’n allen in de keuken zitten was het daar gezellig druk. Het feest was betrekkelijk vroeg (2.00 uur) afgelopen, maar we hebben het wel heel gezellig gehad. We zijn er ook achtergekomen dat Nederlandse muziek (of Nederlanders) toch heel apart zijn, want niet-NL mensen meekrijgen met de muziek of het dansen daarop is heel erg lastig.
De dagen daarna veel gestudeerd en op internet gezeten op de uni. Ook nog een bezoekje gebracht aan een Montessori school, wat te kort was om te zeggen, goh wat bijzonder. Ook zijn we naar een jeugdinrichting geweest. Dat viel ook wat tegen, omdat het vooral veel luisteren was en we alleen de klaslokaaltjes gezien hebben zonder leerlingen. Overigens was het wel raar om te zien, klaslokalen waarin maar twee mensen passen. We hebben wel wat leerlingen gezien, die zich al goed gedragen. De slaapkamers e.d. hebben we niet gezien. Het is raar om te geloven dat jongens die zo aardig en beleefd zijn hier opgesloten zitten en criminelen worden genoemd...
Vanaf woensdag tot en met vrijdag zijn Suus, Denise en ik in Göteborg geweest. Daar valt veel over te vertellen (en niet alleen over de reis zelf :S), ik zal kort vertellen wat ik gezien heb. Het was een fantastisch trip en voor 310 SEK hebben we de stad gezien en vrij kunnen reizen met de tram en de bus. Hoewel we in ons hostel zo af en toe een pissebed en een kakkerlak tegen kwamen, hebben we toch goed geslapen ;). Woensdag zijn we in de mooie oude stad geweest, in het designmuseum (niet echt leuk), het universeum (wat wel erg leuk was) en het artmuseum (één museum te veel en dus saai). In het universeum kon je zien welke natuur en welke vissen en andere waterdieren je in Zweden tegen komt, van Noord tot Zuid, waren er vissen uit tropische plekken, slangen en was er een tropisch regenwoud, waar de vogels vrij rondvliegen en er ook apen zouden moeten lopen, die hebben we helaas niet gezien. Na het eten van een hamburger hebben we een biertje gedronken in een jazz-café waar een hele goede band speelde en sliepen we om 23.00 uur om de volgende dag om 6.00 uur alweer richting vismarkt te lopen (Denise en ik) om te zien hoe de vis klaargemaakt wordt voor verkoop en hoe de vis verkocht wordt. Dat was echt heel erg leuk om mee te maken. Ook hadden we een bekertje koffie gekocht (5 SEK) en doen we dat nog een keer wilde doen, hoefde we niet te betalen! Dat wilde we toch, maar toen zei die man “ik werk hier al tien jaar en je kunt we niet zomaar veranderen”, haha! Na nog even op bed gelegen te hebben hebben we eerst een mooie rondvaart door de stad gemaakt, daarna naar een uitkijktoren die niet interessant was en daarna ben ik naar een berg gegaan waarvan je de hele stad kunt zien. De natuur was daar erg mooi, het uizicht iets minder. Na Suus daar weer ontmoet te hebben zijn we naar Ullevi gegaan, het stadion van Göteborg. Het is een erg mooi, autenthiek stadion. Leuk om te zien! Daarna hebben we kort in een tuin rondgelopen om vervolgens Denise te ontmoeten en pasta te gaan eten. Vervolgens een biertje gedronken in een kroeg vlakbij het hostel om daarna nog even na te babbelen op onze kamer en te gaan slapen. Vrijdag hebben het tamelijk rustig aan gedaan met bezoeken aan een botanische tuin, waar de bloemen al prachtig bloeide en de bomen ook al prachtig waren. Daarna zijn we naar een ander groot park geweest waar ook een dierentuin was. Dat was niet echt heel bijzonder, maar we waren daar vooral voor Denise, want die had nog geen Mooses gezien ;). Wat overigens ook heel irritant is dat je werkelijk overal in Zweden meeuwen hebt en die beesten krijsen verschrikkelijk :S. Na de dierentuin zijn we naar IKEA gegaan. Daar had ik achteraf wel een beetje spijt van, want ik dacht dat ook daar een tuin was in de buurt, maar die was er niet. Dus moest ik ook in IKEA vertoeven.
Tot zover twee weken in een notendop. Van de week studeren en een feestdag, daarna weer een verhaal!
28 April 2007 - 21:37
Mieke:
Hee Joost, dat verhaal over de jeugdinrichting herken ik wel een beetje. Weet je nog dat Marjolijn, Kirsten en ik een dag hebben meegelopen op de Hunnerberg (maatschappelijke stage)? Als je zo tussen die jongeren zit en loopt lijken het zulke normale kinderen, maar ondertussen is er heel veel aan de hand..
Goed gedaan die notendop, leest lekker snel door en zo heb je ook een goed beeld van wat jij hebt meegemaakt hoor!
Nog twee weekjes te gaan, ga je nog bijzondere dingen doen? Maandag in je oranje kledij over straat ofzo..? :)
Groetjes Mieke