Information About Sweden and Växjö - Reisverslag uit Växjö, Zweden van Joost Rutgers - WaarBenJij.nu Information About Sweden and Växjö - Reisverslag uit Växjö, Zweden van Joost Rutgers - WaarBenJij.nu

Information About Sweden and Växjö

Blijf op de hoogte en volg Joost

18 Januari 2007 | Zweden, Växjö

Hej allemaal,

Eerst wil ik iedereen bedanken voor alle leuke reacties die ik heb gekregen, zowel voor het vertrek als na mijn eerste stuk. Echt keileuk!!:D. Vandaag even geen belevenissen, maar wat informatie over het land en de plaats waar ik nu woon. Morgen meer, dan zal ik ook wat ingaan op de vragen van iedereen.

Info over Zweden:

Gegevens:

Grootte: ••••450.000 km2 (3e grootste land West-Europa)
Bos: •••••53% (vooral coniferen)
Bergen: ••••11%
Bouwland: ••••8%
Meren en rivieren: •••9% (ca. 100.000 meren!)
Zeeën: •••••Baltische Zee en Noordzee (met duizenden eilanden)
Langste afstand Noord-Zuid: ••1.574 km (gelijk aan Berlijn-Moskou)
Langste afstand Oost-West: ••499 km
Aantal inwoners: •••9 miljoen (85% in de zuidelijke helft)
Hoofdstad: ••••Stockholm (1,7 miljoen inwoners, inclusief voorsteden)
Andere grote steden: •••Göteborg (800.000 inwoners), Malmö (500.000)
Regeringsvorm: ••Grondwettelijke monarchie, parlementaire democratie
Parlement: ••••Riksdag, met 349 leden in één kamer
Koning: •Carl XVI (1946, zijn vrouw is Silvia, troonopvolger is Victoria (1977))
Taal: •••••Zweeds (noord-Germaans)
Religie: •80% behoort tot de Evangelische Lutersche Kerk van Zweden
Gemiddelde levensverwachting: •mannen 78 jaar, vrouwen 82 jaar
“Allochtonen”: •20% heeft ten minste één in het buitenland geboren ouder
Deelname arbeidsproces: ••mannen 80%, vrouwen 76%
Belangrijkste exportgoederen: •Papieren producten (20%), elektronische en computerapparatuur, motorvoertuigen (40%), machines, chemische producten (12%), farmaceutische producten, ijzer en staal en voeding.
Belangrijkste importgoederen: •Petroleumproducten, motorvoertuigen en accessoires, machines, elektronische en computerproducten, voeding, textielproducten en textiel voor de voeten.
Gemiddelde temperatuur januari: •Malmö: -0,2 graden, Stockholm: -2,8 graden, Kiruna: -16 graden
Gemiddelde temperatuur juli: •Malmö: 16,8 graden, Stockholm: 17,2 graden, Kiruna: 12,8 graden.
Uren daglicht januari: •Malmö: 7 uur, Stockholm: 6 uur, Kiruna: 0 uur
Uren daglicht juli: •Malmö: 17 uur, Stocholm: 18 uur, Kiruna: 24 uur

Zweden is niet alleen het derde grootste land van Europa, ook het vijfde van het hele continent. Alleen Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Spanje zijn groter. Zweden is de afgelopen 100 jaar veranderd van een arm, agrarisch land (70% was boer) tot een van ’s werelds modernste en meest geïndustrialiseerde en welvarendste landen (nu is nog 2% boer). Hoewel de economie dus flink groeide, was er in het begin jaren ’90 de grootste economische crisis sinds 1930. Nu is de economie weer redelijk hersteld. Nadeel is echter de flinke vergrijzing die nu gaande is in Zweden. Een nieuw systeem voor pensioen moet daar verandering in brengen.
Export is heel belangrijk voor Zweden. Vvooral Duitsland en Groot-Brittanië zijn belangrijke partners, zowel voor export als import. Daarnaast is Zweden één van de toonaangevende landen in IT. De helft van de bevolking heeft Internet en 4 miljoen mensen hebben GSM.
Zweden is sinds 1 juli 2000 toegankelijker voor Europa geworden door de opening van de Öresund Bridge, die Malmö met Kopenhagen verbindt. Na de WOII kwamen er steeds meer immigranten naar Zweden. In 1992 waren dat er 84.000, vooral uit het voormalige Joegoslavië.
Net als in Nederland mogen de Zweden om de vier jaar naar de stembus voor verkiezingen van de Riksdag en moet je tenminste 18 jaar zijn om te mogen stemmen. Partijen krijgen alleen zetels bij tenminste 4% van de stemmen nationaal gezien of tenminste 12% van de stemmen in het kiesdistrict. De Sociaal Democratische Partij was na WOII het meest aan de macht. Sinds de laatste verkiezingen echter is er een centrumrechtse macht.
Zweden heeft de laatste 200 jaar geen last van oorlogen gehad, maar dat is wel eens anders geweest. Zo was Finland bijvoorbeeld 600 jaar deel van Zweden, waardoor het een machtig land was. Na een oorlog in 1808-1809 met Rusland moest het Finland weer afstaan. In WOI en II waren de Zweden neutraal, maar ze willen wel graag actief zijn in het internationale gebeuren en zijn ze heel actief in de VN. Ook werken ze nauw samen met de andere noordelijke landen: Denemarken, Finland, Noorwegen en IJsland. Daarnaast is Zweden lid van de NAVO.
De Zweedse defensie is na de val van het Warschauw-Pact een stuk kleiner geworden. De kwaliteit en flexibiliteit is er wel op vooruitgegaan. Mannen kunnen zich vrijwillig inschrijven om militair te worden. De luchtmacht is geprivatiseerd.
Zweden doet mee aan internationale operaties, de afgelopen jaren hebben zo’n 60.000 militairen de VN gediend, vooral in het voormalige Joegoslavië.
Na de val van het communisme werd Zweden in 1994 lid van de EU, formeel pas in 1995 na een referendum. Zweden heeft gekozen, na een referendum, om niet mee te doen met de Euro.
Tegenstrijdig is de grote hoeveelheid aan en zorg van de natuur en het feit dat de helft van de energie in Zweden wordt opgewekt door nucleaire fabrieken. In 2010 zou alles gesloten moeten zijn (2 zijn al gesloten). Dit besluit is genomen door… een referendum (in 1990), maar door het gebrek aan voldoende alternatieven gaat dat waarschijnlijk niet lukken.
Zweden is ook één van de toonaangevende landen wat betreft mannen en vrouwen. Er leven ongeveer evenveel van beide in Zweden, van beide zitten er evenveel in het parlement en beide werken evenveel en hebben dezelfde verantwoordelijkheid voor de zorg van hun kinderen.
De lagere school in Zweden duurt negen jaar, en begint als kinderen 6 of 7 jaar zijn. De meeste (98%) volgen daarna een 3-jarige middelbare school. Daar kunnen zowel theoretische als praktische programma’s gevolgd worden. Meer dan 1/3 gaat daarna naar de universiteit of een andere hogere vorm van onderwijs.Het doel is dat naar 50% te brengen.
In Zweden is sinds 1766 een bepaalde vorm van persvrijheid, wat natuurlijk steeds verder verbeterd is. Zweden behoren tot de meest fanatieke krantenlezers van de wereld.
Tot slot is toerisme groeiende, vooral door de nog ongerepte natuur. Vooral mensen uit de noordelijke landen wagen een bezoek aan Zweden, maar ook veel Duitsers overnachten in Zweden. Steeds meer mensen uit genoemde landen kopen zomerhuisjes in Zweden.

Enkele bekende Zweden:

- ABBA (popgroep)
- Ingmar Bergman (film- en toneelacteur)
- Ingrid Bergman (filmactrice in Hollywood)
- Jussi Björling (tenor)
- Björn Borg (tenniser)
- Greta Garbo (filmactrice in Hollywood)
- Dag Hammarskjöld (VN-Secretaris-Generaal)
- Astrid Lindgren (schrijfster)
- Alfred Nobel (uitvinder dynamiet)
- Olof Palme (internationaal de meest bekende politicus)
- August Strindberg (schrijver)
- Raoul Wallenberg (redder van duizenden Joden in Boedapest in WOII)

Nationale feestdagen (meestal een religieuze achtergrond, banken, winkels en kantoren zijn dan gesloten)

- Nieuwjaarsdag (1 januari)
- Driekoningen (6 januari)
- Goede Vrijdag (maart of april)
- Paaszondag en paasmaandag
- “May Day” (1 mei)
- Hemelvaartsdag (een donderdag in mei)
- Pinksterdagen (mei of juni)
- Nationale Zweedse Vakantie (6 juni)
- “All Saints Day” (zaterdag begin november)
- 1e kerstdag (25 december)
- “Boxingdag” (2e kerstdag, 26 december)

Info over Växjö:

Hoogte t.o.v. zeespiegel: ••165 m
Aantal meren: ••••200
Afstand tot: ••••Stockholm: 429 km, Göteborg: 281 km, Malmö: 199 km
Ligt in provincie Småland

Tegenwoordig is Växjö een groeiende stad. Het is vooral een industriestad en een groeiende studentenstad. Elk jaar komen er zo’n 650 internationale studenten, 350 gaan er naar het buitenland.Växjö ligt in het midden van het Koningkrijk van het Kristal. Hier vindt de ontwikkeling plaats van glas tot design van wereldklasse. Växjö heeft een kathedraal uit de 12e eeuw. Er is daar een altaar van glas, gemaakt door Bertil Vallien. Daarnaast is er een concerthal, een theater, verschillende musea en bioscopen. De stad heeft ook een voetbalclub, Östers IF, genoemd naar de wijk Öster. Eind jaar ’70, begin jaren ’80 was het een topclub met een aantal titels. Afgelopen seizoen is de club gedegradeerd.
In Växjö heeft de wereldberoemde wetenschapper Carl von Linné gestudeerd. Dit jaar zal zijn verjaardag in Växjö en andere plaatsen gevierd worden. Daarnaast zit je in no-time midden in de natuur en zijn er zijn zeven fietstochten om te doen in deze stad.
In 1967 is de universiteit opgezet door de regering, als filiaal van de Lund University, waar ons pap heeft gestudeerd. Lund ligt ongeveer 200 km zuidelijker. In 1977 werd de universiteit onafhankelijk en vanaf 1999 heeft het zijn eigen doctorale studies. Er zijn zo’n 14.000 studenten en 1.000 mensen zijn in dienst als onderzoekers, docenten en administratieve medewerkers. De universiteit biedt een breed programma.
Behalve buitenlandse studenten zijn er ook buitenlandse docenten en vooral onderzoekers.
Växjö University behoort tot één van de 40 universiteiten van Zweden

Meer ga ik over de stad en universiteit niet vertellen, dat komt vanzelf wel in mijn verhalen naar voren. Ik ga nog genoeg zien en beleven de komende tijd, naar ik aanneem:P

Zie voor meer: www.vaxjo.se en www.vxu.se

• 18 Januari 2007 - 07:09

Linda:

Dat is wel heel veel informatie voor de vroege morgen! Maar goed te horen dat je het zo goed naar je zin hebt! Geniet ervan!

• 18 Januari 2007 - 08:16

Els V. W.:

Kun je mooi gebruiken voor je cult en ow vergelijking.
    leuk om te lezen.
    veel plezier nog.

• 18 Januari 2007 - 09:03

Niels:

Dit vond ik erg leuk om te lezen. Dat je daar tijd en zin in had. Ik weet zeker dat je het daar in Vaxjo naar je zin gaat krijgen.
    Heel veel plezier nog.

• 18 Januari 2007 - 10:39

Koen:

Jeeeeeeeeeetje.. wat een boel informatie..
    Dat moet ik ook nog maar een keertje opzoeken over Noord-Ierland. Goed om te lezen dat je daar een beetje je weg begint te vinden!. Hoe zijn de Zweedse meiden trouwens??

Koen

• 18 Januari 2007 - 11:31

Koen V:

Als ik ooit eens in Zweden kom en ik heb een gids nodig dan weet ik wie ik moet bellen!

Veel plezier nog!

Groeten Koen