Lol, irritatie, verbazing, ergenis, etc.....
Blijf op de hoogte en volg Joost
18 Januari 2007 | Zweden, Växjö
Vandaag opnieuw een lang verhaal, want we maken genoeg mee. Ik zal ook wat ingaan op vragen van jullie in mijn verhalen. En Floor, volgens mij ben ik aan jou vraag wel tegemoet gekomen gisteren;).
En ik wil natuurlijk mijn collega’s van het COVS feliciteren met het behalen van de titel! Mooi gedaan heren!:D
Vervolg dinsdag 16-01-‘07
Vandaag dus Internet gekregen, dus het nieuws en de sport weer geüpdate. Daarnaast voor het eerst zelf gekookt (jaha Mieke:P), tagliatelle. Smaakte prima, dus voor herhaling vatbaar;)
Woensdag 17-01-’07
Zo, vandaag een ‘serieuze’ dag, want we gaan voor het eerst naar de universiteit. Rond 8.00 uur opgestaan en daarna ontbeten. Na een minuut of tien lopen waren we rond 10.00 uur bij de universiteit. Daar werden we goed en open ontvangen, iedereen wilde onze helpen. De meeste mensen kenden we al bij naam via het mailcontact. Bij de eerst vrouw kregen we onze sleutels van de kamer… even verwarring, want we hadden natuurlijk al een kamer. Maar dat kwam goed uit, want ze zaten in nood wat betreft vrije kamers, dus waren ze blij dat wij al een kamer hadden. Bij de tweede vrouw kregen we wat uitleg voor wat we nog meer moesten doen. We moesten naar studentenzaken, waar mee een soort van collegegeld moesten betalen, zodat we tentamens kunnen maken. Binnen een paar weken krijgen we onze studentenpas. Hiermee kunnen we korting krijgen als we reizen per vliegtuig, trein en bus binnen Zweden en kunnen we ook korting krijgen bij bepaalde winkels en hotels. Daarna ook naar de bibliotheek om een pas aan te laten maken. Ook kregen we wat uitleg over de introductie en waar me moeten zijn de komende dagen. Tot slot kregen we het rooster en een blaadje waar we eventueel fietsen kunnen kopen of huren, beter gezegd, we gaan zeker een fiets halen. Dat is toch een stuk handiger.
Daarna zijn we eerst naar de bieb gegaan om het pasje te regelen. Een hele grote bibliotheek, met wel drie verdiepingen. Buiten heel veel boeken ook heel veel studieruimtes. Vervolgens naar een kiosk-achtig iets om een enveloppe en postzegels te halen. Ik heb nu eindelijk de brief voor de Zweedse bond op de post zitten!:D. Daarna dus naar studentenzaken en rond half 12 waren we weer thuis. Jaja, daar kunnen ze in Nederland nog een puntje aan zuigen, zo snel en gemakkelijk als dingen hier geregeld worden! Geen extra papierwerk e.d. We kregen vandaag ook ons rooster en kwamen we er achter dat we een foutje gemaakt hebben ergens, aangezien de module loopt tot 30 maart:S. We moeten maar kijken wat we in april doen, misschien nemen we dan wel ruim te tijd om onze keuzemodules vanuit Nederland goed te doen en meer van dit land te gaan zien:P Leuk is wel dat we twee hele weken scholen gaan bezoeken. De eerste week is al de week van 8 februari!
Toen wij tegen de avond een borreltje gingen drinken, kwam mijn buddy eens een keer op MSN. We raakten wat aan de praat en leerden elkaar wat beter kennen. Toen we op het onderwerp kwamen van waar we woonden, bleek hij min of meer mijn buurman te zijn! Ik woon op nummer 1, hij op 9. Na het eten, kip met rijst, ben ik dan ook maar eens langs gegaan. Behalve mijn buddy waren er twee vrienden en twee vriendinnen (ja Koen, mooie meiden!:P) van Andreas, zo heet mijn buddy, en kwam er later nog een Amerikaan, maar hij vertrekt al weer van het weekend. Het was wel een typische, droge Amerikaan:P. Andreas is een wat zweverig typ. Doen ik binnenkwam, in hun kamer waar een saunatemperatuur heerste, rookte ze waterpijp en ik zag dat er nog een aantal van die dingen in een kast stonden. Daarnaast heeft hij volgens mij wat boedhabeelden op zijn kamer staan en heeft hij wat vlaggen en shirts met Chinese tekens. Ook had hij een flinke kast met CD’s, en ook muziek die mij aanspreekt. Gelukkig houdt hij ook van voetbal (hij is Atlético Madridfan) en één van zijn vrienden ook. Hij is voor Malmö FF en met hem heb ik een tijdje over het voetballen gepraat. Het blijkt dat ze hier in het amateurvoetbal net zo vervelend zijn als in Nederland en als je al assistenten hebt, zijn ze partijdig… Dat kan nog leuk worden als ik zou mogen fluiten…:P. Hij vroeg nog of er Zweden bij NEC voetballen, maar Jonas Olsson kende hij niet. Verder hebben we nog wat over een aantal dingen gepraat. Rond half 12 ben ik maar eens naar huis gegaan, en toen bleek Zweden toch niet eens zo koud te zijn:P.
Doordat we vandaag zoveel indrukken hadden opgedaan, had ik vrij veel adrenaline in mijn lichaam, maar ja, morgenochtend gaan we fietsen kopen, dus rond half 1 toch maar naar bed.
Donderdag 18-01-‘07
Zoals gezegd fietsen kopen vandaag, dus met de bus naar het centrum zo rond 10.00 uur. En niet alleen fietsen kopen, maar ook de stad in het daglicht wat beter verkennen. Aangezien hier in de boekjes de straten worden aangegeven en in de bus de naam van de haltes, was het lastig te vinden waar we uit moesten stappen. Gelukkig hadden we precies op tijd in de gaten waar we moesten uitstappen. Toen we langs de stadsbibliotheek liepen eerst maar even naar binnen voor Suus, zodat ze weet of ze daar eventueel terecht kan mocht ze door haar boeken heen komen;). Daarna op naar de fietsenwinkel. Hoe verder we kwamen, hoe onaantrekkelijker de straat en de omgeving werd. Geen goed voorgevoel… en ja hoor, de winkel gesloten tot 3 februari… Terug naar de bieb en de kaart er maar bij, kijken waar we de andere fietsenwinkels kunnen vinden. Eén winkel blijkt aan de andere kant van de stad te liggen, daar gaan we niet heen. Bovendien zijn de fietsen daar heel goedkoop, misschien wel te. Twee andere liggen dicht bij elkaar op loopafstand, dus eerst daar maar heen. De eerste winkel heeft maar één fiets, van 800 Kronen, en zonder licht. Dat doen we maar niet. De volgende had twee fietsen, maar een kostte 1200 Kronen. En dus bus is niet zo heel duur, dus dan kunnen we beter de bus nemen. Drie winkels gehad, niet geslaagd. Oei! De laatste maar proberen dan. Die licht vlakbij ons, dus eerst met de bus terug. Ook hier wisten we niet precies waar we moesten uitstappen, maar de chaffeur hielp ons goed. Overigens alle Zweden zijn heel behulpzaam en kunnen meestal (goed) Engels. Zo waren we voor de eerste keer in supermarkt en konden we het zout niet vinden. We vroegen dat aan een meisje, maar die wist het ook niet zo één, twee, drie te vinden. Een paar minuten later kwam ze ineens naar ons toe lopen… met zout!! Erg aardig!:D. Maar goed, terug naar de fietsen. We stopten met de bus precies voor de winkel, dus dat was gemakkelijk. Deze meneer, volgens mij een Turk of iemand uit die regio, had flink wat (vooral heel oude) fietsten, de meeste rond de 750 Kronen. De meeste hadden echter geen licht en sommige geen kettingkast. Na wat twijfelen en zoeken hebben we besloten ook hier maar geen fiets te kopen. We kijken eerst maar even waar precies wij onze colleges moeten volgen en of we vaak naar de stad moeten. Anders gaan we rond 3 februari nog een keer kijken en in elk geval ook onze buddy’s en andere studenten om info vragen. Goed, niet helemaal geslaagd helaas, maar nog even wat boodschappen doen en dan lunchen, want honger hebben we wel.
Na het lunchen ben ik even wat gaan lezen in het infoboekje van de universiteit en toen vielen mij een aantal dingen op. Uiteraard kun je printen, maar dan moet je wel je eigen papier meenemen… dat is natuurlijk ook een manier! Daarnaast krijgen we binnen een aantal weken een magnetische kaart, waarmee je 24/7 de universiteit binnen kunt. Hij is dus altijd open. Dat geldt ook voor de bieb, althans, die is elke dag een aantal uren geopend, dus ook op zondag.
Daarnaast is het ook maar echt de vraag of we wel sneeuw gaan zien, want de gemiddelde temperatuur ligt op 5 graden. Toch is het wel eens zo geweest dat er weken sneeuw heeft gelegen.
De universiteit heeft ook bepaalde mensen in dienst die je kunnen helpen bij bepaalde problemen. Zo is er een “nurse” waar je naar toe kunt als je denk dat je een ziekte o.i.d. hebt. Die houdt de problemen voor zich en verwijst je door. Ook zijn er vertrouwenspersonen en is er een kapel op de campus waar je kunt bidden er waar twee keer per week een open dienst is voor iedereen. Daarnaast is er een vaste geestelijke aanwezig.
Op het moment dat ik dit laatste schreef was het een uur of drie. Ik denk, nou een mooi verhaal, meer gebeurd er vast niet. Maar niks is minder waar. Laat ik om te beginnen zeggen dat de Zweden ont-zet-tend relaxed zijn. Nog geen stress gezien, iedereen behulpzaam, zeg maar tegenovergestelde van ons Nederlanders… Zelf in de tentamenweek lekker aan de waterpijp en vrienden over de vloer;). Maar goed, je hebt altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Nog altijd hebben we onze contracten niet getekend, maar vandaag had Suus bij haar post (de eerste sinds we hier zijn:P) haar contract, ik nog niet. Er zat ook wat extra informatie bij, uiteraard in het Zweeds en dus prima te begrijpen voor ons!:S Daarnaast hebben wij die kerel die de kamer verhuurd nog nooit gezien. En aangezien we hier en daar wat schade hebben die wij niet gaan betalen, willen wij toch eerst zwart op wit hebben dat dat ook daadwerkelijk niet gaat gebeuren. Benieuwt of wat bezoek kunnen verwachten… Wel alvast foto’s gemaakt, zodat we in elk geval bewijs hebben… Daarnaast hebben we besloten om in het laatste weekend van april weer terug te gaan (keierg dat we daar nu alweer zo mee bezig zijn:’(, maar goed, het contract moet dus ook zodanig aangepast worden dat we maar hoeven te betalen tot 30 april, vandaar. Ook benieuwt of we dat voor elkaar krijgen. We betalen in elk geval niks totdat we iets gehoord, gezien o.i.d. hebben van die kerel. Om onze harten te luchten hebben we wat geskyped met de ouders van Suus (die ook wat tips hadden over dit probleem) en na wat webcamperikelen daar zijn we rond 8 uur maar eens gaan eten. Omelet en voor het eerst een perfecte maaltijd;):P. Overigens begon het rond 7 uur te sneeuwen!! Dus ben ik tegenstrijdig in mijn berichtgeving haha. Het leek even te blijven liggen, maar nu is alles alweer weg geloof ik. En dus hebben wij sneeuw, en jullie storm. Nounou, het is wel erg last ik op teletekst. Ik hoop maar dat jullie niks is overgekomen, buiten dan de omgewaaide boom bij Rianne in de tuin;).
Nou, ik geloof nu wel dat ik alles heb opgeschreven over vandaag, anders horen jullie dat uiteraard. O ja, het Engels begint trouwens al aardig vermengd te geraken met het Nederlands, soms heb ik de neiging dingen in het Engels op de schrijven:P.
Tot slot ben ik blij om te horen, Lisa en Renate, dat het goed gaat op school. Ik had ook niet anders verwacht;). Doe iedereen maar de groeten. En Lisa, ik draag soms een bril, normaal heb ik lenzen in EN je dropjes zijn heerlijk!!:D En ik wil ook wel weten welke Jasper heeft gereageerd, aangezien ik er een aantal ken;) En dat geldt ook voor de anonymous (die zei: Britney Spears?), zet je naam erbij, dan weet ik wie er gereageerd heeft! En Jasper, ik blijf tot eind april/begin mei in Växjö. En Niels, wat bedoel je met een mooie Zweedse naam, je eigen naam?
En mijn lieve reisgenote heeft ook een website: suussefraske.waarbenjij.nu. Dus heb je zin om nog (!):P meer te lezen, neem eens een kijkje!
Groeten Joost
18 Januari 2007 - 22:30
Pierre:
Mooi verhaal Joost en een mooie (opgeruimde ......) kamer. -
18 Januari 2007 - 23:09
Fransje:
Tjonge Joost, net zo een lang verhaal als suus. Als jullie zo dorgaan moet ik dgleijks eenuur uitrekken om alles bij te houden:P
Ben blij dat je het super naar je zin hebt eng eniet er van. Het koken wordt op den duur beter.
Groetjes -
19 Januari 2007 - 06:51
Minne Modderman:
Joost,
Iedere morgen wordt ik weer verrast door de up-date van je blog. Het is fijn je indrukken te lezen over Zweden. Ik vertoef graag in Schandinavische landen met als voorkeur Noorwegen, waar we vrienden (Noren) hebben wonen. Jaarlijks bezoeken we elkaar. Morgenavond ben ik waarnemer bij de wedstrijd Heracles-NEC, reden is dat ik scheidsrechter Ben Haverkort coach.
met sportgroet,
Minne
19 Januari 2007 - 08:00
Petra:
Hé Joost,
Wat en verhaal! Die houden me wel een beetje van mijn werk ;) .. maar dat geeft niet! Leuk om te lezen!
Liefs,
Petra -
19 Januari 2007 - 08:16
John:
Ik zie dat je het daar goed vertoeven is Joost. Hoe is het met de muis afgelopen :)
Succes daar! -
19 Januari 2007 - 08:49
Marjolijn:
Hooooooi Joost !!!
Zo te horen hebben jullie je nog niet verveeld !!! Jammer dat de fietsen niet gelukt zijn ! lijkt me wel leuk om een fiets te hebben daar, kun je gewoon overal naar toe gaan ;) !!
Ps. Ik denk dat het Jasper Pabo gym is ;) !! haha !
Kus Marjolijn -
19 Januari 2007 - 08:50
Marjolijn:
O nee het is duidelijk een andere jasper !!!! -
19 Januari 2007 - 11:08
Niels:
Ja, ik bedoelde mijn eigen naam, is Zweeds hoor. Ik ben blij om te horen dat het goed gaat. Die storm is gelukkig voorbij. Wij hebben geen schuttingen meer en kunnen de hele wijk nu overkijken. Ook zijn onze bomen omgewaaid, gelukkig net voor ons huis. Niets aan te doen, we zijn nu een beetje aan het opruimen, maar dat komt wel goed. Ik zou ook wel willen dat het gaat sneeuwen, veel leuker als die stormen.
Veel plezier nog en succes met het zoeken naar een goede fiets.
Niels