De eerst dag op de uni!
Blijf op de hoogte en volg Joost
19 Januari 2007 | Zweden, Växjö
Hej allemaal,
Vandaag de eerste dag op de Uni! Spannend, maar ik heb er wel heel veel zin in. Na het douchen met de nog steeds kapotte douche (hij kan niet meer hangen, dus moet je hem vasthouden), zijn we ruim op tijd vertrokken naar de uni. Ik was mijn sleutels kwijt, ze bleken in mijn broekzak te zitten… goedemorgen!!:S. Maar goed, op tijd weg, op tijd op de uni. Daar moesten we nog even wachten, om 10.00 uur begon het programma. Eerst kregen we een welkomstwoord van de vice-directeur. Daarna introduceerde de mensen van het International Office zich, dat zijn er vijf, waarna wij, ons studenten, ons moesten introduceren. Ik geloof dat dat er 157 waren! Het ging allemaal snel, alleen naam, land en leeftijd. Een Zuid-Koreaan vond dat maar niks en zei dat ook en stelde zichzelf zeer uitgebreid voor, wat hem applaus opleverde;). Daarna kregen we een presentatie van het International Office, wat vooral bestond uit de informatie van het boekje dat ik gisteren had gelezen. Echt veel nieuwe informatie kregen we niet, of het moet zijn dat cheating absoluut verboden is en dat ze er hier heel gevoelig voor zijn:o! We hebben zelfs een heel A4-tje gekregen waarop dingen staan waarvan docenten kunnen denken dat het cheaten is en waar we dus op moeten letten! Dat moet ik nog doorlezen… Ook kregen we nog wat info over Växjö die ik nog niet wist: de stad is ontdekt/gesticht in 1342. 11% is allochtoon en 40% heeft een universitaire opleiding genoten. Daarna hadden we met alle studenten een gezamenlijke lunch: kip met rijst en hachee en wat groente.
Daarna ging het programma weer verder. Dat begon met een verhaal van een politieagent, tevens iemand die een deel van een dergelijke opleiding verzorgt. Het is ons nu al duidelijk dat Nederland hier een voor de verandering een flinke punt aan kan zuigen, het beleid en de wetgeving. Zo ben je je rijbewijs kwijt als je 50 km/h rijdt waar je 30 mag en als je 80 rijdt waar je 50 mag. Natuurlijk was er iemand die vroeg wanneer je je rijbewijs kwijt bent als je te hard op de snelweg rijdt. Gelukkig gaf de agent daar een verstandig antwoord op: “dat zeg ik niet, als je maar blijft leven!”. Daarnaast is alle soorten drugs verboden, zelfs bepaalde medicijnen die wij gebruiken, kunnen strafbaar zijn. Ook doping is strafbaar. Om te voorkomen dat mensen toch drugs gebruiken, mogen agenten je arresteren als ze je verdenken van het gebruik ervan, ook heb hebben ze je bijvoorbeeld geen jointje zien roken. Daarnaast is er ook een strenger alcoholbeleid. In de kroegen mag geen alcohol verkocht worden aan mensen onder de 18 jaar. Daarnaast begreep ik van Andreas en zijn vrienden dat de kroegen om 2.00 uur dicht moeten en alleen langer open mogen blijven als er een flink bedrag aan de overheid wordt betaald. Daarnaast, zoals eerder gezegd, mag je alleen alcohol kopen in bepaalde winkels waar streng gecontroleerd wordt. Daarnaast is doorverkopen streng verboden en komen ze er vaak achter als je het toch doet. Positief is ook te vermelden dat deze agent niet in uniform was. In Nederland is dat altijd wel zo en ik vind dat dat altijd zo autoritaire, niet fijn gevoel overbrengt….
Daarna kwam er een Duitse professor in het Duits een Duitse module promoten, niet interessant voor mij. Daarna kregen we nog wat algemene informatie. Daarbij was belangrijk dat Zweden “geilen” op tijd. Zo zullen docenten heel boos zijn als je ook maar een paar minuten te laat komt. Ons werd dus op het hart gedrukt om echt op tijd te komen. Daarnaast zullen mensen heel teleurgesteld zijn als ze je om 19.00 uitnodigen en je om 19.10 uur pas komt. Daarnaast vinden het Zweden het fantastisch om over het weer te praten… En een auto huren is vrij voordeling: een weekend kost je 600 Kronen!:D Tot slot, voor de pauze, kregen we een video over de uni te zien.
Na de pauze weer verder, dat begon met een saai college. Dat ging over de ethiek op de uni, en van wat ik er van heb gevolgd waren dat volgens mij vrij normale zaken, althans zoals ik het geleerd heb;). Daarna kregen we wat informatie over de “nurse”, zoals ik gister al beschreef en kregen we een “positieve preek” over je met elkaar om dient te gaan in de kroeg en op andere plaatsen wat betreft seksualiteit. Tot dan toe een strakke en perfecte informatievoorziening van de uni. Helaas ging het toen in één keer allemaal wat snel. We kregen in heel korte tijd heel veel informatie van allerlei verschillende studentenverenigingen, een stuk of 10! Hierdoor raakten we helemaal het spoor bijster of wie nou wat deed en wat nou waarvan de voordelen en nadelen zijn… Erg jammer, want het is toch best belangrijk. Gelukkig hebben we overal de website van, dus als het in het Engels ook te bekijken is, ga ik dat maar een rustig bekijken in de loop van de komende dagen.
Zo, een hele intensieve dag, we waren rond 17.00 thuis. Even de gedachten verzetten. En o ja, ik ben telefonisch niet meer bereikbaar. Ik heb nu een Zweedse Sim-Card met Zweeds nummer. Dus e-mailen, MSNen en Skypen kan nog, maar bellen niet;). Om kwart voor 6 zijn we gaan koken, tagliatelle Bolognese. Nu is het 20.30 uur, zo meteen gaan we voor het eerst naar een pub, hier op de campus. Daar vertel ik later meer over…
Groeten Joost.
P.S.: Nick, met deze wind kan ik je verzekeren, in het vliegtuig is het net zo min een pretje;).
19 Januari 2007 - 19:54
Maaike:
hoi joost,
een heleboel informatie zo te lezen, het begint een echt dagboek te worden. leuk voor later om terug te lezen.
x x x -
19 Januari 2007 - 20:01
Emiel Van D.:
Zo te horen ga je het daar nog naar je zin krijgen. Anders kun je altijd nog naar je britney posters kijken !! Dat je die ook nog meegenomen hebt had ik dan weer niet verwacht. Ben benieuwd hoeveel seventeens er mee zijn gegaan ? :) -
19 Januari 2007 - 21:50
Laura:
Strenge boel daar in zweden ;) -
19 Januari 2007 - 22:04
Jeannie:
Hoi Joost,
Ik dacht dat ze in Zweden veel vrijer waren.
Ik vind het heerlijk om je verslagen te lezen. -
20 Januari 2007 - 09:48
Els Strobbe:
Hallo Joost,
Als Vlaamse in Nederland herken ik wel het een en ander. Het blijft boeiend om te leren van andere culturen: veranderen en jezelf blijven. Fijn weekend. Je zelfevaluatie is ondertussen uitgeprint.
20 Januari 2007 - 12:40
Oma Liedje:
Lieve Joost,
Leuk om te lezen, mag ik ook op je mailinglist?
knuffels oma liedje -
20 Januari 2007 - 21:34
Fransje:
als ik dat alcohol beleid zo hoor, dan weet ik niet hoe ze daar zo kunnen zuipen zoals wij in Nederland doen. Maar je vermaakt je nog steeds en dat is mooi. ( je sleutels zal je vast nog wel eeen keer kwijtraken :P)