De eerste studiedag! - Reisverslag uit Växjö, Zweden van Joost Rutgers - WaarBenJij.nu De eerste studiedag! - Reisverslag uit Växjö, Zweden van Joost Rutgers - WaarBenJij.nu

De eerste studiedag!

Blijf op de hoogte en volg Joost

23 Januari 2007 | Zweden, Växjö

Dinsdag 23-01-‘07

Zo, vandaag dus de eerste dag op de uni, de eerste echte dag. Ik heb er veel zin in. Nadat ik het papierwerk zo goed als geordend heb lopen we rond 12.30 aan richting de uni. Eerst even lang het International Office om een handtekening te vragen. Alleen een handtekening, maar daarvoor wel 10 minuten wachten:S. Daarna op zoek naar ons lokaal. Na wat navragen gemakkelijk gevonden. Iets na 13.00 uur begon onze eerste les. Onze docent is Kajsa Higgins, een erg aardige vrouw. Ze vertelde dat het al 20 jaar meer dan normaal is om docenten met de voornaam aan te spreken, dat zullen we dan ook maar doen;). Daarna legde ze uit dat de toetsing vooral bestaat uit het schrijven van verslagen, niet te groot, niet te klein. Het mag met z’n tweeën of alleen, sommige moeten alleen. Daarnaast krijgen we een toets Zweeds op het einde. Ze lichte ook het rooster kort toe. Daarna vertelde ze kort het een en ander over Växjö en Zweden. Växjö wordt hier uitgesproken als Vègreu. Ten noorden van Stockholm wordt het eigenlijk uitsproken zoals je het zegt, zeg maar;). Ze legde ook uit hoe de uitspraak tot stand is gekomen. ä en ö kenden ze vroeger nog niet. Die zijn zo ontstaan: æ->ã->ä en oe (o en e aan elkaar, net als æ)->õ->ö. Daarnaast vertelde ze dat de kerk van de foto ongeveer 600/700 jaar oud is en er een meer is met een weg eromheen van 4,5 km. Daar wordt ’s zomers een loopwedstrijd gehouden speciaal voor vrouwen. Daarnaast zijn rode huizen met blauwe deuren veel voorkomend in Zweden. Er is hier ook een kasteel op de campus, die gaan we zeker nog eens bezoeken, en is er een ruïne, stammend uit de oorlog tussen Denemarken en Zweden. Daarna deelde ze de boeken en readers uit, die maar 330 Kronen kostte. Das dus niet echt veel, gelukkig;). Vervolgens moesten we bij iemand gaan zitten die we nog niet gesproken hadden en moesten we elkaar interviewen. Daarna gingen we met ze allen in een kring zitten en moesten we vertellen over diegene die je had geïnterviewd. Dat was erg leuk. Ik had een Japans meisje dat in de V.S. studeert geïnterviewd. Ze heet Mako. Daarna, toen we wisten waar hoe iedereen heet en waar iedereen vandaan kwam, vertelden drie meisjes uit Noord-Ierland iets over de gebeurtenissen daar, vertelden wij Nederlands waarom The Netherlands The Netherlands heet en legde de Japanse meisjes uit dat er verschillende manieren zijn om hallo te zeggen en om op te schrijven in het Japans en wat het verschil is met Zuid-Koreaans, uiteraard m.b.v. een Zuid-Koreaans meisje. Tot slot kregen we een papiertje met twee tekeningen met muisjes erop. Daar moest je je eigen verhaal uithalen en dat hebben we daarna aan elkaar verteld. Zoals je ziet, een leuke les in een gemêleerd gezelschap. Nog even op een rijtje: 3 Nederlandse, 3 Noord-Ierse, 3 Japanse, 2 Poolse, 2 Amerikaanse, 2 Duitse en 1 Zuid-Koreaanse student. En ja, ik ben de enige jongen:P

Na de les zijn we thee gaan drinken in de flat van twee Japanse meisjes, waar ook één van de Amerikaanse meisje woont. Even kijken of ik de namen nog weet: Henrika (Nederland), Mako en Soira (o.i.d., uit Japan), Crystal (V.S.) en Hey-Win (o.i.d., uit Zuid-Korea). Dat was erg gezellig. Daarna na huis, waar we gegeten hebben. Ik heb ook nog even mijn kamer gezogen, dat was best wel nodig. Nu is het bijna bedtijd, morgen er weer hard tegen aan! Het viel mij trouwens wel op dat de lessen hier interactief zijn, op zo’n manier dat wij, of althans ik, ze probeer te geven op stage. Dus dat is wel interessant. Hopelijk blijft dat zo, dan wordt het echt een nog leukere tijd!!

Groeten!!

• 23 Januari 2007 - 22:02

Nick:

Hey Joost,

Nieuwe klas, enige jongen... weet je ook hoe ik me voel :p

Veel succes met de studie,
    Nick

• 24 Januari 2007 - 09:46

Sam:

klinkt alsof je je vermaakt.
    beter!
    ik hoop dat het net zo leuk is of beter dan dat je denkt dat het word
    kus sam

• 24 Januari 2007 - 13:31

Roel En Matt:

heej hoe is het met ons goed met jou ok??:)
    is het daar lolll

groetjes roel en matt!!

• 24 Januari 2007 - 14:54

Elleke:

Hej Joost,

Ziet er wel gezellig uit al die verhalen! volgens mij heb je t daar zeker naar je zin!uhmzz.. ik zal ff kijken wanneer ik Martijn en ... (k vergeet dr naar de hele tijd) weer zie, dan zal k ze ff voor je op de foto zetten! en de wagen natuurlijk ook
    xxx Elleke

• 25 Januari 2007 - 18:42

Ellis En John:

Je had toch nog geen vriendinnentje ??? Keuze genoeg nu maar het blijft zo ver reizen dus ....
    Wij lezen twee berichten van jullie die hetzelfde hebben meegemaakt maar het elk op een andere manier beleven. Toch leuk voor het thuisfront.
    Gr.

• 26 Januari 2007 - 10:48

Adrienne:

Ha die Joost,
    Op het moment dat ik dit schrijft sneeuwt het hier ook!(maar dat zal van korte duur zijn) Zo te lezen vermaak je je prima. Ik was al benieuwd of je je net zo geinstalleerd had als op je kamer thuis, maar je kunt in ieder geval nog stofzuigen!

dikke knuffel