... Teleborg Castle & Stockholm 1...
Blijf op de hoogte en volg Joost
13 Februari 2007 | Zweden, Växjö
Maar goed, de woensdag was nog niet voorbij! Vandaag stond ook het bezoek gepland aan het Teleborg Castle, het kasteel op de campus. Na het eten zijn we daar al glibberend en glijdend naar toe gelopen. Het kasteel zag er mooi verlicht uit, helaas daar (nog) geen foto van. Het programma begon wat laat en was erg saai. En doordat het nog eens stikheet was moest ik alle zeilen bij zetten om niet in slaap te vallen!:S. Maar goed, er werd een hoop verteld over de stad, ik weet echt niet meer wat, haha. Maar echt interessant was het niet. Daarna mochten we wat door het kasteel lopen en het bekijken. Zie de foto’s. Het is een nog vrij nieuw kasteel en ook niet echt bijzonder. Je kunt er ook een kamer huren om te overnachten. De prijs weet ik echter niet…;).
Daarna was er een broodje en een kop koffie, dat was erg lekker. Ik had eigenlijk zin om uit te gaan en wist dat Denise en Asumi in elk geval naar Sivans gingen. Uiteindelijk heb ik Emma en Jill (of beter Emma Jill) zover gekregen ook te komen. Dus we hebben nog een gezellig avond gehad in Sivans. Daar ook nog een Spanjaard, Fran, en een Amerikaan, Mario (niet van Luigi;)) ontmoet en wat mee gepraat. Rond 1.30 uur lag ik in bed en heerlijk geslapen!
Torsdag 8-2-‘07
Vandaag een dag vrij. Niet echt veel bijzonders gedaan. Wat gestudeerd en ’s avonds hadden we de eerste bijeenkomst voor de Zweedse cursus. Daarin werden de groepen bekendgemaakt. Ik zit in groep 3, wat inhoud dat ik elke maandag en woensdag les heb, op een echt onmogelijke tijd: 17.00 uur – 19.30 uur:S:S. Maar goed, dat overleven we vast ook wel weer.
Na het eten hebben we onze koffer ingepakt en gepland wat we allemaal in Stockholm gingen doen. Wat lastig plannen zonder kaart, maar we vonden iets op internet. Na het plannen snel naar bed, want morgen om 5.30 uur eruit…
Fredag 9-2-‘07
Zoals gezegd vroeg op, want op tijd bij de bus aangezien de Zweden hier strikt met de tijd zijn. Tijdens deze reis blijkt dat toch wel mee te vallen, want als we de andere twee oppikplaatsen hebben gehad, keren we om om een te late Spanjaard op te halen op de campus… *zucht. Dat kostte ons een half uur en naar mijn mening leren ze het zo nooit… Maar goed. Daarna toch onderweg richting Stockholm, via gewone wegen en snelwegen. Het is een vrij eentonig landschap: veel besneeuwde bossen en af en toe een typisch Zweeds huisje. De reis duurde ongeveer 7 uur. Helaas waren om een of andere reden mij batterijen van mijn MP3-speler leeg, dus dat was balen. Hij had nog wel de hele nacht in de oplader gezeten…:S. Tijdens de reis wel geprobeerd een film te volgen, maar die was niet Engels ondertiteld, alleen gesproken, dus dat was lastig. Daarnaast was het een heel slechte film met om de 3 woorden fuck. Weet als niet eens meer hoe die film heet…;) Rond 12.00 uur een lunchtstop gemaakt bij de McDonalds, maar niks gegeten daar, want ik had zelf eten bij me en besloten om in Zweden niet bij de McDonalds te eten;). Uiteindelijk kwamen we dan in Stockholm aan. Op het eerste gezicht niet echt een bijzondere stad, alleen wel heel veel water (wordt ook wel Venetië van het noorden genoemd). En we zagen al een aantal musea. Daar zijn er echt heel veel van in Stockholm. We zijn gelijk doorgereden naar Djurgården, het mooiste eiland van Stockholm. Daar vinden we dan ook het nationale park: Openlucht Museum Skånsen. Hiervandaan wordt o.a. het nieuwe jaar geopend en is er ook een plechtigheid tijdens de nationale feestdag. Hier hebben we zo’n 1,5 uur rondgelopen. We hebben daar heel veel (Zweedse) dieren gezien (zie foto’s). Daar waren ook echt een paar bijzondere bij, zoals immense wilde zwijnen, een bepaalde beer (björn in het Zweeds), lieve poesjes (lees lynxen op grote afstand:P), een ontzettend mooie uil die telkens zijn hoofd naar ons bewoog als Suus een foto wilde nemen en natuurlijk de eland (moose, in het Zweeds ålg)!!:D. Ook zagen we nog wat Zweedse rendieren, die, volgens mijn kamergenoot in Stockholm Erik, mooier en kleiner waren dan de Amerikaanse.
Behalve de dieren hebben we o.a. een aantal typisch Zweedse huisjes gezien, een school, veel milestones uit verschillende gebieden in Zweden, een speciale voorraadkelder voor voedsel voor in de winter, een dorpje, een paar keer een schitterend uitzicht en Suomi’s, bewoners van het koude noorden. Een hoop gezien dus, dus ook vele foto’s;).
Nu is het winter met veel sneeuw en het was al best mooi. Volgens de vele informatie is Djurgården hét natuurgebied van Stockholm, ben benieuwd hoe het er dan in de zomer uit ziet…
Hierna zijn we naar het Hostel gegaan. Normaal zou je met z’n vieren op een kamer liggen, ik lag alleen met Erik. Even een beetje uitgerust en wat tv gekeken. Daarna zijn we gaan eten in een Thais restaurant. We moesten wel ruim een half uur lopen, maar dat was het waard. Voor 157 SEK onbeperkt gegeten, drinken moesten we wel betalen. Het was een wokrestaurant. Ik heb heerlijk gegeten.
Daarna zijn we met een groot aantal van de groep naar een Irish Pub gegaan. Daar hebben we een Guiness gedronken en wat gepraat. Eindelijk ook eens veel gepraat met een Zweed: Fredrik, één van onze reisleiders. Hij kende zowaar NEC, door het spelen FIFA en Championship Manager. Hij lijkt mij wel:P.
Rond 0.00 uur zijn we naar huis gelopen, een aantal althans, want we waren toch wel moe. Ik heb redelijk goed geslapen die nacht, een paar keer wakker geworden, te meer Erik wat later thuis was.
…… Still More To Come ……
14 Februari 2007 - 12:49
Koen V:
He Joost.
Ik heb het hele sprookjesbos voorbij zien komen, inclusief meneer de uil! leuke foto's.
Groeten Koen -
15 Februari 2007 - 09:59
Niels:
Hey Joost,
leuk dat verhaal over Stockholm, ook erg mooie beesten hoor. Volgens mij heb je je daar wel vermaakt.
Groetjes
Niels