......vervolg......
Blijf op de hoogte en volg Joost
06 Februari 2007 | Zweden, Växjö
Gelukkig geen kater vandaag, dat scheelt weer. Rond half 11 opgestaan en Peter toevoegen op MSN, want ik wil natuurlijk wel die site. Rond kwart over 11 mailt hij mij die site, dus gelijk even kijken of NEC wordt uitgezonden. Dat is op dat moment niet zeker, maar ik download toch vast de benodigde programma’s en houdt het forum in de gaten, want daar komen de wijzingen op te staan. En jawel, rond 12.05 komt er een links te staan, met…… Fietstas – NEC!!! Het is een links van TELE2 en ik ben heel blij. Ik installeer mij goed voor mijn laptop om vanaf 12.30 uur de wedstrijd te gaan volgen. We beginnen goed, maar zakken dan ver terug. Na een minuut of 55 komen we op 0-1 en het hele huis weet het, haha! Ze komen daarna regelmatig vragen hoeveel het staat. Abbe vraagt het op een gegeven moment weer en ik zeg trots 0-1, wordt het prompt 1-1. CHIPS!! Nou ja, uiteindelijk is 1-1 ook niet slecht, kan er wel mee leven. Daarna luisterend naar Unique FM de adrenaline wat laten zakken en luisteren naar ONA’53 – Overasseltse Boys, naar een fantastisch verslag van Dick! Dick, ik hoop dat ik je hier nog vaak mag horen in Zweden, toch wel heel apart moet ik zeggen;). Helaas maakt ONA in de laatste minuut 2-2, maar goed. Ondertussen ook de foto’s van Suus gekregen en nog even nagenieten van de vorige avond. Rond 5 uur vraagt Abbe of ik bij hem naar Tottenham Hotspur – Manchester United kom kijken. Ik kijk de 1e helft, daarna een heerlijke maaltijd van Suus gegeten en de hele avond gezellig met Suus gekletst en herinneringen opgehaald, ook altijd leuk! Daarna nog wat begrippen voor EGO in het Engels opgeschreven, want morgen dus schoolvisit.
Opnieuw weer een enerverende dag, en weer een leuke dag. Het leukste komt echter vlak voordat ik naar bed ga. Ik krijg namelijk een mailtje van VIS…. er is een plaats vrij voor de trip naar Stockholm en IK MAG MEE!!! Dat is dus keimooi!! Daarna lekker op tijd naar bed, want morgen er vroeg uit!
Mondag 5-2-‘07
Vandaag dus schoolvisit en er om half 7 uit, want ik moet de bus hebben van half 8. Jill, Denise, Margot en ik komen rond 8 uur aan op de school, een middelbare school. Later voegen Rina en Henrike zich er ook bij, want die wonen niet op de campus. We krijgen van Elizabeth, lerares Engels, te horen dat we met één klas meelopen de hele dag, en woensdag met een andere klas. Vandaag loop ik met een tweede klas mee, dus met kinderen van 14 en 15 jaar. Ik ben wel erg benieuwd!
Ik begin, samen met Henrike, bij Wiskunde. Het valt gelijk op dat ook hier de leerlingen de leerkracht alleen maar bij de voornaam noemen. Ze zijn met Wiskunde bezig met hoeken. Ze krijgen ongeveer 10 minuten uitleg en werken de resterende 40 minuten zelfstandig. Het valt op dat de lessen hier heel onregelmatig zijn, ze variëren van 45 tot 60 minuten. De klassen zijn hier ongeveer net zo groot als in Nederland, ongeveer 25 leerlingen. De boeken die ik heb gezien zien er redelijk vergelijkbaar uit met die op de middelbare school in Nederland. Wiskunde vind ik wat saai, de andere boeken die ik heb gezien zijn eigenlijk hetzelfde. Verder denk ik dat het niveau redelijk gelijk ligt, al denk ik we in Nederland wat dieper op sommige dingen ingaan en dat er hier een wat breder aanbod is (geldt voor alle vakken). Ook werken sommige leerlingen buiten de klas, heb niet gevraagd waarom eigenlijk. Dat zal ik woensdag maar eens doen;). Wiskunde hebben ze vier keer per week.
Na Wiskunde hadden ‘we’ natuurkunde. Ook hier eerst weer een klassikale uitleg, over het hele hoofdstuk (geluid). Daarna weer zelfstandig werken, sommige op de gang. Volgende week hebben ze al proefwerk! Tijdens deze les kwam ik in contact met Isabelle. Zij heeft mij veel verteld, gedurende de hele dag, ik kon haar veel vragen, en zij vroeg wij ook veel. Dat was erg leuk. Zo ben ik aardig wat de weten gekomen over de school.
Daarna hadden we houtbewerking, om dat zo maar te noemen. Hier kregen de meeste kinderen uitleg over gereedschappen, iets wat ik Nederland absoluut heb gemist! Ze kregen te horen welke hamers je hebt en hoe je andere gereedschappen op een goede en veilige manier kun gebruiken. Andere kinderen waren bezig met een ontwerp voor een werkstuk. Ze werken hier aan de hand van een vijf-stappenplan: idee; ontwerp; materiaal kiezen; gereedschap kiezen; uitwerking.
Na deze les hadden we pauze. We hebben heerlijk gegeten (gratis! (?))! Warm: rijst, kipnuggets en salade. Echt ongelooflijk hoe lekker ze hier op de school en uni koken:D:P. Na het eten een rondleiding gekregen van Isabelle. Ze hebben op verschillende plaatsen een tafeltennistafel staan en er is ook een “tuin”. Het is binnen, alleen zo wordt het genoemd. Daar kun je snoep kopen (alleen na het eten, je kunt wel de hele dag door fruit kopen). Behalve de ‘snoepwinkel’ is er een tv, een aantal computers, een tafeltennis, een pooltafel en twee relaxkamertjes met banken. Op de genoemde plekken mogen de leerlingen zich ophouden in de pauze of na school.
Na de pauze hadden we SWO. Dat houdt hier geschiedenis, aardrijkskunde en religie in. De kinderen moesten na een korte uitleg informatie gaan zoeken (op de computer) over een land naar keuze uit het Midden-Oosten. Daarvan moeten ze een korte presentatie geven vrijdag.
Tot slot hadden we biologie. Dat ging over seksuele voorlichting, over beter over SOA’s. De leerlingen kregen eerst een video te zien, en dat gaat een stuk verder dan in Nederland. Let op! Je krijgt (in hele korte fragmenten) geslachtsdelen met zweren te zien en ook andere lichaamsdelen die aangetast zijn door een SOA. Niet echt om vrolijk van te worden:S. Daarna kregen de kinderen ook een stukje te zien waarin een man een condoom opdeed. Ja echt! Allen zijn gezicht was niet te zien! Op zich goed natuurlijk, maar mijn medestudenten die dit hadden gezien waren toch een beetje geschokt, en ik ook wel omdat ik het niet gewend ben. Toch denk ik dat het goed. Ik denk dat de leerlingen zich zo wel beter bewust worden van de gevaren.
Zo, een aparte les als afsluiting. Nog even kort nagepraat met Elizabeth. Ik heb haar toen gevraagd of ik woensdag i.p.v. bij een 3e klas bij een 1e klas mag meelopen, omdat dat dichterbij de basisschool ligt. Deze dag was op zich wel interessant, maar ik voelde mij vandaag toch meer leerling dan student. Ik was ook meer bezig met het ophalen van herinneringen dan met het opsteken van nieuwe dingen, haha;). Verder zijn mij nog een aantal dingen opgevallen: leerkrachten lopen niet met een tas, maar met een mandje op een wagentje. Daar liggen hun spullen in. Sommige leerkrachten hebben hun schoenen uit en lopen op sandalen. Bovendien zijn de leerkrachten ontzettende aardig, behulpzaam en heelerg enthousiast. Ze verontschuldigde zich ook steeds dat ze niet wisten dat wij kwamen, zodat ze geen les in het Engels hadden voorbereid of ze zeiden dat het niet goed was om de les in het Engels de geven, maar ze vonden dat wel vervelend voor ons!;).
Ook de kinderen lopen niet met tassen. Na elke les lopen ze naar hun kluisje en halen ze de benodigdheden op. Er zijn geen computers in de lokalen. Er zijn wel een aantal computerlokalen en natuurlijk is er een bibliotheek. Ook is het gebouw erg oud, maar ja, dat zijn de meeste scholen in Nederland ook;).
Rond 14.00 zaten we uitgeput weer in de bus. Uitgeput, omdat je veel indrukken opdoet, Engels moet praten en heel veel Zweeds hoort. Dat is allemaal best lastig. Toch kunnen de leerlingen hier goed Engels, al vinden ze zelf van niet;). En ik hoop dat we de volle schoolvisitweek toch echt hebben op een basisschool, want dit houd ik niet vol…;). Bovendien kan ik dan niet echt mijn EGO-opdracht doen, maar dat zien we dan wel weer.
’s Middags niet veel meer gedaan, te moe voor. Wel mijn dagboek uitgetypt, en dat was ook aardig wat werk.
Ik las ook vandaag het conceptvoorstel voor de regeringsperiode. Positief punt vind ik dat vanaf 2011 er in de horeca niet meer gerookt mag worden! Goede beslissing, en ik kan het weten, want ik Zweden is dat al zo. Heerlijk! Je kunt gewoon adem halen en je kleren de volgende dag weer aan!!:D. Dus, goed punt.
Morgen een dag vrij. Hopelijk dan wat doen aan de studie!
Tisdag 6-2-‘07
Vandaag dus wat aan de studie willen doen, opnieuw weinig van gekomen. Na het ontbijt ben ik samen met Suus naar Tufvan gegaan om de kosten voor de Stockholmtrip te betalen. Daarna even geld gehaald en wat kaarten op de bus gedaan en vervolgens onze studentenkaart gereed laten maken. Nu kunnen we ook ’s avonds naar binnen en de computerruimtes binnen. Daarna lang geprobeerd mijn computer te repareren (videokaart doet het niet helemaal goed). Nu hopen dat hij het goed blijft doen. Daarna ben ik wat gaan studeren, maar dit wilde niet echt vlotten, dus ben ik maar gaan koken. Smaakte prima, alleen de prei was erg waterig. Mam, hoe kan ik er voor zorgen dat de prei lekker is als ik hem kook?
Morgen weer schoolvisit, op dezelfde school, maar een ander klas en andere lessen. Nu nog even wat proberen te studeren!
Hej då, Joost
06 Februari 2007 - 20:40
Mieke:
Rookvrije horeca, daar stem ik vóór! Ik wist niet dat dat in het voorstel stond, maar ik had een tijdje terug al een blog op mijn Hyves geplaatst hierover. :D Ik ben het dan ook helemaal met je eens.
Ik dacht dat je al meteen op een basisschool ging kijken, of heb ik dat verkeerd begrepen? Hopelijk is de eerste klas interessanter, want daar heb je inderdaad wel wat meer aan dan een derde klas. Ik ga stage lopen op een Freinetschool, dus dat is helemaal bijzonder!
Super leuk trouwens dat je ook naar Stockholm kan! Wanneer gaan jullie??
Het heeft hier vandaag gesneeuwd, al was het niet lang en bleef het niet liggen. Echt veel sfeer had het dus ook niet helaas...
Veel plezier morgen bij de brugpiepers! X Mieke -
06 Februari 2007 - 22:06
Elleke:
Hej Joost!
Echt super leuk om zo alles te lezen over je Zweedse reis! Ga vooral zo door... ik heb de rest van de foto's (voor zover het mogelijk was, want we mogen natuurlijk nog niet te veel onthullen) op internet gezet. De site is: www.cu2.nl/deschuurzuupers
Dan moet je geloof ik op afbeeldingen klikken (volgens mij staat er 0 achter maar er zitten wel foto's in) en dan kun je ze bekijken. Ik hoorde van Anne dat jij ook nog foto's van voorgaande jaren hebt, misschien kunnen we die er ook op zetten! Nouw.. spreek je snel weer & have fun!
xxxx Elleke -
07 Februari 2007 - 08:45
Maaike:
hoi joost, ik kan het lezen weer niet bijhouden, maar gelukkig even tijd gevonden om je ervaringen te lezen, je hebt weer veel beleeft.
Over de prei, die heb je zeker met te veel water gekookt, aanhangend water is voldoende. oh chips ik ben je moeder voor geweest, maar misschien heeft zij ook nog een lekker recept voor je.
liefs en kusjes (f) -
07 Februari 2007 - 13:06
Kirsten:
emh..oeps..ik heb een berichtje achter gelaten bij je vorige verhaal! dus daar staat mijn 'krabbel'!
kus kirsten -
07 Februari 2007 - 16:43
Niels:
Hey super leuk dat je ook naar Stockholm mag, lijkt me keigaaf.
En het wordt pas interessant als je naar de basisschool kan gaan. Veel plezier daar. -
08 Februari 2007 - 21:26
Mieke:
Veel plezier in Stockholm!!