St. Patricks Day, Reverse beroemd en toch fluiten?
Blijf op de hoogte en volg Joost
24 Maart 2007 | Zweden, Växjö
Dat bleek zaterdagochtend, doe ik dacht dat er een wonder geschied was, aangezien ik scherp kon zien. Ik kwam dus bedrogen uit… :P. Wel was ik wat uitgeslapen, maar nog niet helemaal na deze week. Ik heb wat in mijn dagboek geschreven en wat programma’s gedownload die ik nog niet had en toen bleek ook dat mijn computer nog steeds niet de oude is. Volgens de foutenrapporten van Windows ligt dat vooral aan mijn videokaart, heb alleen geen idee hoe ik het moet oplossen :S. Volg nu maar de tips van Windows, hoop dat het helpt.
Tegen de avond kwam Denise, want die zou met ons mee-eten vanavond. Ik heb macaroni carbonara gemaakt, en het heeft ons goed gesmaakt. Daarna zijn we naar de CD van Reverse gaan luisteren, want dat wilde Denise heel graag en ze was heel enthousiast (ja pap, jullie worden nog eens echt beroemd ;)). Ze wil de CD graag hebben, dus dat wordt kopiëren ;). Tegen 21.00 uur zijn we richting de Noord-Ierse dames gewandeld, want die gaven een feest omdat het vandaag St. Patrick’s Day is. Het was aardig druk, maar helaas waren er niet zo heel veel mensen die we kenden. Toch was het heel erg gezellig met de mensen die we wel kenden! En de Ierse dames hadden een soort van kleurstof iets waarmee ze drankjes groen konden maken (alles was overigens groen). Bekijk de foto’s maar… ;). Rond 12 uur zijn we weer naar huis gegaan, omdat de meeste anderen ook gingen. Zo hadden we een gezellige avond en was het ook niet te laat.
Zondag eerst mijn dagboek helemaal bij gewerkt, dus dat is nu af. ’s Middags naar Langs de Lijn en Unique FM geluisterd. Ajax boekte een spectaculaire 1-5 overwinning op PSV en OVB won met 2-0 SCP en staat nu eerste! :D Eindelijk was Dick er ook weer, en dat is een hele verademing!:D Over NEC zullen we het maar niet hebben… ’s Avonds rustig aangedaan en mijn kamer opgeruimd.
Maandag mijn laatste schoolvisitdag. Weer vroeg eruit om vandaag de beginnen met de muziekles. Zoals al eerder gezegd is dat een keuze vak, maar bijna alle kinderen volgen de les. De kinderen zijn aan het oefenen voor een voorstelling eind mei. Ze gaan een toneelstuk opvoeren over een reis door Europa (12 landen) waar veel muziek in voorkomt. Ze hebben slechts een half uur en waar ze voor Zweedse begrip druk waren (volgens Martin was het verlegen) en ongeconcentreerd kwam er in mijn ogen niet veel van terecht. Ook een jongen die terug was van vakantie liet duidelijk merken dat hij terug was ;). Gelukkig de rest van de dag niet, maar eerst dacht ik echt dat hij een invloed had op de sfeer. Gelukkig dus niet ;). Verder zaten er een aantal leuke dingen in, maar heb ik slecht twee liedjes gehoord. Het stuk is overigens zelf geschreven m.b.v. inspiratie van de kinderen.
Daarna hadden de kinderen Zweeds (40 min). Eerst de week openen met wat vertellen over het weekend en David mocht wat vertellen over zijn vakantie, maar wilde dat niet. Vervolgens werd opgeschreven wat het huiswerk was voor deze week, waarna de kinderen gingen lezen. Vervolgens was er de gebruikelijke koffiepauze van 20 min, waarna de kinderen Engels hadden (40 min.). Daarin hebben ze een tekst geluisterd, met elkaar gelezen en nog een keer geluisterd. De tekst ging over de Mississippi. Ook luisterde ze naar een echt, oud Bluesnummer. Ik heb de tekst voor Vladimir voorgelezen, want hij leest de tekst niet hardop. Verder doet hij wel overal aan mee, ook met het voetballen met de andere kinderen. Hij is gewoon onderdeel van de klas, gelukkig. Er werd niet raar opgekeken tegen zijn autisme. Daarna gingen de kinderen in het werkboek werken om daarna een uur aan rekenen te werken. Sivbritt vertelde mij ondertussen dat ik eigenlijk de Engelse toets die ik gekregen had niet mocht hebben, maar als ik het niet kopieerde toch weer wel. Het mocht niet van de directrice en Sivbritt wist eigenlijk zelf ook niet waarom. Het is de eerste keer dat ik merk dat er ergens een probleem van wordt gemaakt hier… ;).
Tijdens rekenen wat rondgelopen en gekeken en daarna hadden we lunchbreak. We hadden kleingesneden aardappelen gemengd met spekjes en weer koude rode bieten, witte kool en geraspte worteltjes. Het was wel ok, maar ik heb hier lekkerder gegeten :P. Daarna wat langer binnen blijven zitten, want het was vandaag fris door een zeer gure, stevige wind :S. Maar ja, je kunt niet alles hebben ;). Overigens is knikkeren hier erg in, zag ik vandaag. Heel veel kinderen uit de verschillende groepen spelen het ;). Ik ben maar snel met Sivbritt naar binnen gegaan. Vervolgens hadden de kinderen te tijd om zelf te kiezen wat ze wilden doen. Twee kinderen zijn mooie, kleine vogeltjes gaan vouwen voor mij en Karolina. Nu ik dit typ bedenk ik mij dat ik hem op de tafel heb laten liggen!@#$% :(. Ik dacht, ik neem hem in de hand mee, dan gaat hij niet kapot, laat ik hem liggen! ECHT STOM :(. Maar goed. Andere kinderen gingen met verf aan de slag, en een paar zijn buiten gaan tienen. Ondertussen stond de CD van Reverse op, en ze waren allemaal weer enthousiast ;). Sommige kinderen wilden de CD zelfs kopiëren, dus heb ik aan het eind van de dag de liedjes op de computer van Sivbritt gezet, evenals alle foto’s trouwens. Ik hoop dat je het goed vind pap, want jij hebt immers het copyright ;). Na wat rondlopen besloot ik nog maar een keer te gaan voetballen met een aantal jongens, het was ondertussen iets minder guur ;). Dat was leuk. Daarna weer naar binnen gegaan om een klassenfoto te nemen en de kinderen een stroopwafeltje en een (zout) dropje te laten proeven. De stroopwafels vielen bij iedereen in goede aarde, de dropjes met wisselend succes. Sommige hebben overigens niet eens geproefd ;). Maar de meeste vonden het (verrassend) genoeg lekker :D. Daarna was het al 13.40 uur en dus 20 min over tijd, maar ik heb daar niemand over gehoord… ;). Na dus de foto’s en de muziek over gezet te hebben nog wat gepraat met en wat vragen gesteld aan Sivbritt, om vervolgens afscheid te nemen en naar huis te gaan. Al met al een fantastische ervaring waarvan ik het erg jammer vind dat het erop zit. Hieronder nog wat interessante weetjes en een conclusie die ik kan trekken n.a.v. van deze week:
- de kinderen schrijven regelmatig gedichtjes of verhaaltje en lezen dat voor aan de klas. Dat is een soort van wedstrijd. De andere kinderen geven punten en dan komt er een winnaar uit
- tijdens de Zweedse lessen lezen de kinderen veel om de taal te begrijpen. Na elke boek moet de kinderen een formuliertje invullen, net zoals op de middelbare school. Ze krijgen ook wel nieuwe woorden en spellen en grammatica, maar ik zag dat dat lang niet zo veel is als bij ons in groep 8
- de kinderen leren hier naast Engels één andere taal. In het begin van het jaar krijgen ze zes weken Duits, zes weken Frans en zes weken Spaans. Dan kiezen ze een taal, die ze verder leren op de middelbare school
- de vergadercultuur is hetzelfde als in NL. Elke dinsdag vergadering en af en toe op maandag bouwvergaderingen
- de kinderen krijgen elke week een fluordrankje van de tandarts. Hierdoor blijft het gebit beter
- ook in Zweden lopen studenten stage. Verschillen zijn alleen dat het zes volle weken achter elkaar zijn en soms loopt een student zijn of haar hele studie op één school. Ook hier moeten ze lessen geven, maar wel pas nadat ze voldoende rondgekeken en gezien hebben
Na deze vier dagen kan ik een aantal dingen zeggen: ik vind dat de kinderen hier veel meer kind zijn. In NL lijken ze soms al heel volwassen. Hier kunnen ze af en toe lekker spelen en heerst er een ontspannen sfeer. Ze hebben respect voor je, en dat terwijl het hier allemaal veel vrijer is. Ik wil niet zeggen dat de NL kinderen geen respect hebben, maar het is wel anders. Er heerst een veel relaxtere sfeer hier. Er zit helemaal geen druk achter. Ik denk ook dat dat te maken heeft dat de kinderen hier minder hoeven te leren. Volgens mijn moeten wij in NL veel meer en veel te veel leren. Een hoop dus waar we niks aan hebben. Soms denk ik ook wel eens dat ze hier niks doen, maar dat heeft er ook mee te maken denk ik omdat het in het Zweeds is. Tot slot hebben ze hier heel veel Engels, maar dat komt denk ik omdat Zweeds heel gemakkelijk is. In NL heb je in groep 8 nog niet eens alle regels van de Nederlandse taal geleerd. In Zweden is het veel gemakkelijker en heb je dus ruimte voor meerdere talen.
Vandaag hebben we verder nog Zweeds gehad van Roland. Die is toch veel relaxter en legt het allemaal een stuk rustiger uit dan Rosa. Maar die afwisseling is eigenlijk toch niet echt verkeerd, merk ik nu. ’s Avonds rustig aan gedaan en op tijd naar bed, want ik was weer erg moe.
O, en verder zitten er misschien toch wel een wedstrijdje (of meer) fluiten in, want ongeveer 2 weken geleden heeft de voorzitter van de scheidsrechtersvereniging mij teruggemaild met de vraag of ik mijn adres en telefoonnummer wilde geven, zodat ze contact konden opnemen. Tot op heden heb ik daar niks van gehoord, maar laten we hopen dat er iets van komt! :D
25 Maart 2007 - 10:30
Gerard:
Leuk al je avonturen Joost, vooral St.Patricks Day. Schrijf vooral verder!