Een paar min of meer gewone dagen - Reisverslag uit Växjö, Zweden van Joost Rutgers - WaarBenJij.nu Een paar min of meer gewone dagen - Reisverslag uit Växjö, Zweden van Joost Rutgers - WaarBenJij.nu

Een paar min of meer gewone dagen

Blijf op de hoogte en volg Joost

26 Maart 2007 | Zweden, Växjö

Het is vandaag maandag 26 maart, maar het lijk wel ergens in mei, zulk mooi weer als wij hebben. Ik wil graag nogmaals iedereen bedanken voor alle leuke reacties, altijd leuk om te lezen :D. Hoop dat mijn verhalen een beetje leuk zijn en voor sommige ook interessant ;). En voor diegene die mij ontzettend missen (Will ;), wij komen 13 mei alweer terug, dus we zijn al over de helft :( . Maar genoeg tijd nog om verhalen te schrijven, dus dat gaat ook zeker gebeuren!

Dinsdag 20-3-‘07

Deze ochtend een beetje papierwerk, want het is nog bijna erger dan bij ons op de PABO ;), opgeruimd en om 9.00 uur vertrokken richting sporthal. Daar hadden een aantal kinderen uit mijn klas een volleybaltoernooi. Ik heb één wedstrijd gezien, want om 9.30 uur had ik een afspraak met Eric. Met hem heb ik gepraat over het Zweedse schoolsysteem in vergelijking met EGO. Dat was erg interessant, ook voor hem. Daarna nog een aantal wedstrijden gezien van het volleybaltoernooi. Omdat dat wat eerder afgelopen was dan de les begon, nog wat gestudeerd op de uni.
’s Middags hadden we les. We zijn natuurlijk begonnen met het praten over de schoolvisits. Echt veel andere dingen t.o.v. van mijn schoolvisit waren er niet, op één school na die wat trekken had van EGO. De kinderen hadden veel ruimte om te kiezen, sommige vakken werden geïntegreerd gegeven en welbevinden was belangrijk. De kinderen van de hele school zijn gemixt en er zijn vooral vakleerkrachten. Het enige minpunt vonden de studenten dat er naar hun mening veel tijd verspilt werd. Kinderen deden vaak niks of wisten vaak niet wat ze moesten doen en dat is natuurlijk zonde.
Daarna hebben we nog twee spelletjes gedaan om ons inzicht te verbreden in de cultuur en waarom je voor bepaalde dingen kiest. Zo kregen we eerst een verhaal te horen over een koning en koningin. Uiteindelijk werd de koningin vermoord door een wachter en moesten we over zes personen bepalen wie de meest schuldige was. Daarna hadden we zogenaamd ons huis verbouwd en hadden we ruimte over om mensen te laten inwonen. Uit 13 gezinnen/mensen moesten we er twee kiezen die we zouden toelaten en twee die we absoluut niet zouden toelaten en we moesten aangeven aan welke criteria we dachten.
Hierna was de les afgelopen en ik denk dat ik vanochtend iets te vroeg ben opgestaan, want ik was ontzettend moe. Ik heb zodoende ’s avonds rustig aan gedaan en ben vroeg naar bed gegaan.

Woensdagochtend begonnen met het maken van paper 6 over Astrid Lindgren en Karlsson on the Roof en al een heel eind afgekregen. Ook wat huiswerk gedaan voor de Zweedse cursus. Om 13.00 uur hadden we weer les en hebben we het weer over cultuur gehad, maar dat begint ondertussen toch wat saai te worden. Wat wel leuk was, was de presentatie van Heylim over het Zuid-Koreaanse schoolsysteem. Dat is eigenlijk vergelijkbaar met het Japanse. Opvallende dingen zijn dat de kinderen op de basisschool van 8.40 – 13.00 uur les hebben (na school zijn er goedkope (niet verplichte) activiteiten), de leerkracht alles geeft behalve Engels en de klassen bestaan uit 30-35 kinderen. De kinderen hebben op alle scholen een uniform met naamkaartje en moeten de scholen zelf schoonhouden. Groot verschil is er met de universiteit. Je zit daar van 8.00-17.00 uur (inclusief enkele sport/muziekactiviteiten). Daarnaast moet je tot 22.00 uur thuis studeren en sommige gaan daarna nog naar de CRAMscholen…… Verder zijn in Zuid-Korea nog jongens- en meisjesscholen, maar dat wordt steeds minder. Als je wil worden toegelaten op de universiteit heb je 1x per jaar een entreetoets. Haal je die niet moet je naar een slechtere uni of een jaar wachten. 70% van de Koreanen gaat naar de uni of de colleges. Je hebt alleen kans op een goede baan bij afronding van een studie op een goede uni. En tot slot is op 15 mei de dag van de leerkracht. Sommige scholen zijn vrij, andere zetten de leerkrachten in het zonnetje. Er is ook een speciaal liedje voor deze dag.
Hierna heeft Kajsa wat verteld over haar tijd in Namibië. Ze heeft dia’s laten zien en verteld over de grote culturele verschillen. Was op zich wel leuk, maar duurde eigenlijk iets te lang.
Hierna een uurtje pauze voor Zweeds. Wat muziek geluisterd en wat huiswerk gemaakt voor Zweeds. Daarna een vrij saaie les. Veel met hetzelfde onderwerp bezig geweest. Daardoor duurde de les wat lang. Leuk was wel de video over Stockholm.
Na deze dag waren we aardig gaar en hebben Suus en ik al kijkend naar Gordon en Joling een soepje en een knakworstje gegeten. Daarna zijn we op tijd naar bed gegaan.

Donderdag waren we vrij. Paper 6 afgerond en met paper 8 al een heel eind gekomen. ’s Avonds heeft Suus een heerlijke lasagne gemaakt en hebben we geprobeerd onze agenda vol te plannen met trips. Hoewel het allemaal heel moeizaam ging hebben we uiteindelijk toch al het een en ander kunnen plannen. Het was heel lastig om treinkaartjes te vinden en te bestellen en hotels e.d. te zoeken. Want veel is het Zweeds :S. Maar goed, achteraf bleek het toch nog niet zo slecht gegaan te zijn en uiteindelijk bleek vrijdag dat we toch al aardig wat gepland hebben: 29 maart gaan we naar Lund, 30 maart naar Karlskrona, 31 maart – 2 april komen ons pap en mam. 20 april gaan we hopelijk mee met de Moose & Glassworks Trip, 25 – 27 april gaan we naar Göteborg, 28 april gaan we hopelijk mee met de Kalmar Trip. Daarnaast ga ik nog naar een boerderij en wil ik nog een keer de natuur in.

• 26 Maart 2007 - 23:35

Wietske:

Hoi Joost!
    Lang geleden man! Maar goed om te lezen dat je je nog steeds niet verveelt haha! Interessant joh dat van EGO en flink aan de studie lees ik:D
    Jij hebt zo'n ander leventje dan wij op Aruba, heel leuk om te lezen dat iedereen in het buitenland zo'n andere stage heeft.
    Maar geniet er nog lekker van he!
    Groetjes Wietske

• 27 Maart 2007 - 08:08

Mieke:

Hee Joost, hier is het ook al echt lente aan het worden. Heerlijk! Jullie hebben lekker veel uitstapjes gepland zie ik. Veel plezier daarmee en leuk dat je ouders komen dit weekend!
    x Mieke